TÜRKİYE’DE YILIN İLK YARISINDA 370 BİN 477 KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM SALDIRISI GERÇEKLEŞTİ.
Ağ güvenliği çözümleri firmalarından WatchGuard’ın yılın ilk yarısı için hazırladığı rapora göre Türkiye’de ilk 6 ayda 370 bin 477 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %58 artış anlamı geliyor. Gizli kripto para madenciliği yazılımları siber saldırganların Türkiye’deki hedefleri için de sıkça başvurdukları bir yöntem olmaya başlarken, ağ saldırıları ise 2017’nin aynı dönemi ile kıyaslandığında 5 kat artarak endişe meydana getiriyor. WatchGuard Türkiye Satış Mühendisi Alper Onarangil, Türkiye’yi hedef alan saldırı çeşitlerini değerlendirerek önerilerde bulundu.
AĞ SALDIRILARI ENDİŞESİ
Rapora göre gizli kripto para madenciliği yazılımları siber saldırganların Türkiye’deki hedefleri için de sıkça başvurdukları bir yöntem olmaya başlarken, ağ saldırıları ise 2017’nin aynı dönemi ile kıyaslandığında 5 kat artarak endişe oluşturuyor. Toplam 370 binden fazla kötü amaçlı yazılım saldırısı engellendi. WatchGuard’ın UTM cihazı Firebox’lar, yılın ilk yarısında 370 bin 477 adet kötü amaçlı yazılımı tespit edip engelledi. Bu sayı, 2017’nin ilk yarısında karşılaşılan 233 bin 120 kötü amaçlı yazılıma göre %58 artış anlamına geliyor.
SIFIRINCI GÜN
Sıfırıncı gün saldırıları yine başı çekiyor. Türkiye’yi en çok etkileyen kötü amaçlı yazılım saldırılarının başında %42 ile sıfırıncı gün (zero-day) saldırıları yer alıyor. Kullanıcıların gelişmiş düzeyde bir güvenlik koruması yoksa, geleneksel imza tabanlı antivirüs çözümleriyle bu saldırıların yaklaşık yarısına karşı savunmasız durumda kalınabiliyor. Bu nedenle sıfırıncı gün ataklarına karşı davranış analizi yapabilen ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojileri kullanabilen güvenlik cihazları ve yazılımlarının kullanılması gerekiyor.