"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Felçli hasta beyin çipiyle parmaklarını oynattı

14 Nisan 2016, Perşembe 16:10
Felç geçiren veya beyninde hasar oluşan milyonlarca kişiye umut olabilecek gelişmenin haberi Amerika'dan geldi. Dünyada ilk defa her iki kolu ve her iki bacağı felçli bir kişi, beynine yerleştirilen çip sayesinde parmaklarını yeniden oynatabildi.

Her iki kolu ve bacağını kullanamayan felç hastası 24 yaşındaki Ian Burkhart, dünyada ilk kez beynine takılan çip sayesinde parmaklarını oynatmakla kalmadı, bilgisayar oyunu olarak tasarlanan gitarı da çalabildi.

Araştırmacılar bu teknolojinin felç geçiren veya beyninde hasar oluşan milyonlarca kişiye yardımcı olacağını umuyor.

BBC'nin haberine göre, ABD'nin Ohio eyaletinde yaşayan Ian Burkhart'a yerleştirilen çip beyin sinyallerini okuyabiliyor. Sinyaller bir bilgisayar tarafından okunuyor ve hareket kabiliyeti sağlayabilmek için kasları elektrikle uyarıyor. Araştırmacılar bu teknolojinin felç geçiren veya beyninde hasar oluşan milyonlarca kişiye yardımcı olacağını umuyor. 

Ian Burkhart 6 yıl önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandı. Omuriliğinde oluşan hasar, beynin yolladığı mesajların vücudunun geri kalan kısmına ulaşmasını engelledi ve dirseklerinden aşağısı felç oldu. 

KOLUNA UYARICI KOLLUK TAKILDI

Teknolojik bir gelişme ise Burkhart'ın hayatını yeniden ama olumlu yönde değiştirdi. Genç adamın beynine yerleştirilen sensör, motor korteksindeki yüzlerce sinir hücresinin faaliyetlerini okuyabiliyor. Bu gelişmiş bilgisayar programına, Burkhart'ın beynindeki sayısız sinyali anlamayı öğretmek de saatler sürdü. Gencin koluna 130 elektrot astarı bulunan bir uyarıcı kolluk takıldı. Bu kolluk, uyarmanın yanı sıra sağ kolundaki farklı kasların da kasılmasını sağladı. Ian, eliyle büyük objeleri kavrayıp hareket ettirebiliyor, bir bardak içindeki sıvıyı boşaltabiliyor ve hatta kredi kartını makineden geçirebiliyor.

"HAREKET ETMEYİ ÇOK HAFİFE ALMIŞIM"

Ian Burkhart, yaşadığı sürecin ilk aşamalarını, 'kendisini zihinsel olarak yoran ve bitkin bırakan 7 saatlik bir sınav süresine' benzetti. Burkhart, "Her bir hareketi gerçekten bölmeniz ve hareketleri daha konsantre bir şekilde düşünmeniz gerekiyor. Ömrünün ilk 19 yılında hareket etmenin değerini çok hafife almışım" dedi. 

ÇOK SAYIDA HASTA İÇİN UMUT IŞIĞI

Burkhart'ın beynine çip yerleştiren beyin cerrahı Doktor Ali Rezai ise, "Ian'ın bu teknolojiyle ilerleme sağlamasına çok sevindik. Bu gerçekten ileride çoğu hasta için de ümit verici. Bu teknoloji, omurilik rahatsızlıkları olan veya travmatik beyin hasarı, felci olan hastalara yardımcı olabilmek, onların daha bağımsız ve daha fonksiyonel olabilmeleri için olgunlaşıyor, gelişiyor" diye konuştu. 

Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.

Etiketler: felç, beyin, çip
Okunma Sayısı: 1654
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı