İzmir'de iki akademisyen, bisikletlerinin çalınmasının ardından geleneksel kilitleri unutturacak bir kilit sistemi için proje geliştirdi.
Tamamlandığında bisiklet sahibinin kontrolünde çalışacak ve konumuna ilişkin bilgiler sağlayacak olan proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yaklaşık 75 bin TL'lik hibe desteği almaya hak kazandı.
Bisiklet sporunu yaşam tarzı haline dönüştüren Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oğuz Gora proje sahibi olarak, Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Graeme Hanssen ise proje ortağı olarak 'Bisiklet Hareketsizleştirici Sistem' ismini verdikleri projeye imza attı. Türkiye'de olduğu kadar dünyada da sayıları giderek artan bisiklet hırsızlığına son vermek amacıyla geliştirilen proje hakkında bilgi veren Oğuz Gora, "Dünya çapında her yıl yaklaşık 200 milyon, Türkiye'de ise 1.3 milyon bisiklet satılmaktadır. Ancak bisiklet kullanıcıları için önemli bir problem bisiklet hırsızlığı ve bunların geri alınması konusundaki kanuni yaptırımların zayıflığıdır. Öte yandan bisiklet kilitleri de profesyonel hırsızlar için her zaman önleyici ve caydırıcı etki yaratmamaktadır. Bu nedenle geliştirdiğimiz projede hırsızlar için hem önleyici hem de caydırıcı bir etki yaratmak istedik. Bunun için kesip atılacak, parçalanacak ya da kırılacak bir zincir veya kablo yerine bisiklet hareketsizleştirici bir sistem tasarladık. Projenin tamamı Türkiye'de üretilecek ve sonrasında bütün dünyaya ihraç edilebilecek" dedi.
BİSİKLET, SAHİBİNE YERİNİ BİLDİRECEK
Bisikletiyle her yıl yaklaşık 7 bin kilometrelik yol kateden, ancak iki kez bisikletinin çalındığını anlatan öğretim görevlisi Graeme Hanssen ise projenin teknik detaylarını şöyle paylaştı:
"Bisiklet hareketsizleştirici sistem, diğer bisiklet kilitlerinden farklı olarak zincir ya da kablolardan oluşmamaktadır. Hareketsizleştirici, alüminyumla kapatılmış ve kolayca yok edilmeyecek iki kısma sahiptir. Özel aletlerle tekerleğe yerleştirilecek olan sistem bilek gücüyle yerinden çıkarılamayacak bir özelliğe de sahip olacak. Üstelik kullanıcı, sistemi kendisi aktive ederek kullanabilecek. Bisiklette hırsız tarafından görünmeyecek hareket sensörü yerleştirilmiş bir elektronik kart da bulunacak. Ayrıca bisikletin konumuna ilişkin bilgiler de toplanacak. Böylece bisiklet çalındığında veya bir yere atıldığında nerede olduğu kolayca tespit edilebilecek. Bunlarla birlikte tüm sistem toplamda 500 gramdan hafif olacak. Bu özelliğiyle de kullanıcıya kolaylık sağlayacak."
Proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yaklaşık 75 bin TL'lik hibe desteği almaya hak kazandı.
DHA