"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Anadolu-Boran' ve 'Devrim' ABD'de yarışacak

23 Ocak 2015, Cuma 13:34
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan İnsansız Hava Sistemleri Lisans Öğrenci Ekibinin ürettiği "Anadolu-Boran" ve "Devrim" adlı insansız hava araçları, ABD'de Maryland eyaletinde haziran ayında gerçekleştirilecek yarışta Türkiye'yi temsil edecek.

Proje danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tansu Filik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 ülkeden 2 bin 200'den fazla şirket ve 6 bini aşkın bireysel üyesi olan Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Derneğinin her yıl lisans öğrencileri için düzenlediği yarışa 10 kişilik ekiple katılacaklarını söyledi.

Yarışın, ABD'nin Maryland eyaletinde 15 Haziran'da yaklaşık 30 ülkeden 60 ekibin katılımıyla yapılacağını ifade eden Filik, ikinci kez katılacakları bu etkinlikte başarılı olmayı hedeflediklerini anlattı.

Hedeflerine ilişkin bilgi veren Filik, "Bu sene hedefimiz çok yüksek. Kategorimizde birinciliği, genel kategoride ise ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz. Yarışmaya iki farklı insansız hava aracıyla katılacağız. Bunlar hem döner kanatlı hem de sabit kanatlı olacak. Sistem tasarımlarımız iyi bir seviyeye geldi. İnşallah testleri de yapıp ABD'deki yarışmada iyi bir netice almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Organizasyonda birçok üniversite, firma ve askeri birim temsilcisinin yer alacağını aktaran Filik, 12 kez düzenlenen ve her yıl yeniliklerle geliştirilen ortamda mühendislik tasarımlarının yarıştırıldığını bildirdi.

Yarışta, insansız hava araçları için her yıl farklı bir görev tanımı yapıldığına değinen Filik, şöyle konuştu:

"İnsansız hava araçları, tanımlanan görev çerçevesinde istenilen hedefleri yaklaşık 50 metre irtifadan tespit ederek, herhangi bir insan müdahalesi olmadan görüntü tanımaya çalışıyor. Her sene senaryo değişiyor, yeni görevler ekleniyor. Her sene üzerine bir şeyler eklemesi gerekiyor. Ekiplerin çözümleyecekleri problemlerde sürekli zorlaştırılıyor. Dolayısıyla mühendislik açısından sürekli yeni tasarım yapılması gerekiyor. Yarışa katılmak için çok ciddi çalışmalar yaptık. Yarışa katılım çok yüksek oluyor. Dokümanlarını ve sistemleri hazırlamak için çok ciddi çalışma yapmak gerekiyor." 

AA

Okunma Sayısı: 1868
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı