Dünya Ekonomi Forumu'nun yayınladığı yeni rapora göre sadece bir kez kullanılıp atılan plastik poşetler ve ambalajlar yakında okyanusları dolduracak.
Ellen MacArthur Vakfı ve Dünya Ekonomi Forumu'nun hazırladığı rapora göre 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olabilir. Son 50 yılda plastik kullanımı 20 kat artmış. 2050 yılında plastik üretiminin 1124 Milyar tonu bulacağı tahmin ediliyor.
DAKİKADA BİR KAMYON PLASTİK DENİZDE BİRİKİYOR
19 Haziranda yayınlanan rapora göre plastik paketlerin üçte biri toplanamıyor ve sonunda doğal ekosistemlerde ve özellikle okyanuslarda birikiyor. Halihazırda her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara gidiyor. Bu her dakika bir kamyon plastiğin denize dökülmesi demek.
Bu gidişle 2030 yılında bu oran dakikada iki kamyona ulaşacak, 2050 yılında 4 kamyon olacak. Böylece 2050 yılında okyanuslarda ağırlık olarak balıktan daha fazla plastik olacak.
SADECE YÜZDE BEŞİ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
180'den fazla uzman ile görüşülerek hazırlanan rapor plastik paket ve poşetlerin çoğunun sadece bir kez kullanıldığını tespit ediyor. Plastiğin sadece yüzde beşi verimli bir şekilde geri dönüştürülüyor.
ESAS PROBLEM TEK KULLANIMLIK PLASTİK
Plastik Kirliliği Koalisyonu'nu başkanı Dianna Cohen en büyük problemin "bir kez kullanılıp atılan plastik ambalajlar" olduğunu söylüyor.
Cohen "Şu anda bütün bu plastikleri denizden tekrar toplayan bir sistem yok. Bunlar bütün okyanus ekosistemini etkiliyorlar. Balıklar bu plastiği yedikleri, içine sıkıştıkları ya da mideleri tamamen plastik dolduğu için ölüyorlar. Bunun protein kaynağı denizler olan bir yer için sonuçları çok vahim." diyor.
DAHA AZ PLASTİK KULLANMAK BİZİM ELİMİZDE
Cohen devletleri plastik paketleri tekrar toplayarak daha fazla plastik atık oluşmasına engel olmaya çağırıyor.
"Daha az plastik paket ve poşet kullanarak bir şeyler yapmak hepimizin elinde." diye de ekliyor.