Yumurtaya “organik” ya da “serbest gezen tavuk” gibi yetiştirme metodunun damgalanması uygulaması pazartesi gününden itibaren başlayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 2014 yılında Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yapılan değişiklikle doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan “A sınıfı” yumurtalar için damgalanma şartı getirildi. Geçen zamanda yumurta etiketlerinde yer alan organik yumurta, köy yumurtası, doğal yumurta, serbest gezen tavuk yumurtası gibi farklı ifadelerin hem tüketiciyi yanılttığı hem de üreticiler arasında haksız rekabete yol açtığı belirlendi. Üretici ve tüketicilerden çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, 24 Kasım 2017’deki tebliğ değişikliğiyle ‘yetiştirme metodu kodu’nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğunu getirdi. İşletmeler açısından tanınan geçiş süreci yarın dolacak. Yumurta yetiştiriciliği 4 grup altında toplanırken, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne belirlenen rakamlarla kodlanacak. Buna göre, ‘0’ kodu organik yetiştiricilik, ‘1’ kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, ‘2’ kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, ‘3’ kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek. Örneğin, Ankara’da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için “0TR060000060000-01” damgası basılacak. Tüketicileri bilgilendirme adına yetiştirme metodu kodu, yumurtanın etiket bilgilerinde ‘0: Organik yetiştiricilik’ şeklinde açıklanacak.