Genellikle uyku esnasında karşılaşılan diş sıkmaların dikkate alınması hayati önem taşıyor.
Uzmanlar, daha çok stres ve kapanış bozukluğuna bağlı oluşan diş sıkmaların zamanında tedavi edilmemesi durumunda ek sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
Dt. A. Doğan Bircan diş sıkmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Diş sıkmanın (bruksizm) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren parafonksiyonel (fonksiyon dışı) alışkanlıklar olduğunu belirten Bircan, “Alt ve üst çenedeki dişlerimizin çiğneme ve yutkunma fonksiyonları dışında karşılıklı temasa gelmemesi gerekir. Çiğneme ve yutkunma dışında oluşan diş temasları parafonksiyon (istenmeyen fonksiyonel hareketler) olarak kabul edilir. Bruksizm (diş sıkma, diş gıcırdatma) gece veya gündüz çiğneme ve yutkunma dışında gösterilen diş sıkma davranışıdır.” dedi.
Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni olduğuna işarete den Bircan, bunlardan ilkinin stres; ikincisinin ise kapanış bozukluğu olduğunu belirtti. Bircan diş sıkma sonucu oluşan olumsuzlukları ise şöyle açıkladı: “Dişlerde aşınma ve sızlama oluşur. Dişlerde çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebilir. Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin etrafında dişlerin izleri görünür. Baş boyun ve yüz kaslarında ağrı oluşur. Alt yüz yüksekliği düşer, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Alt çene zamanla öne doğru yer değiştirir ve konkav (iç bükey) profil görüntüsü oluşur. Yüz köşeli ve kare şeklinde görünür.”
Diş sıkmadan kurtulmak için hekimin yanında ek tedavilere de ihtiyaç duyulabileceğini ifade eden Bircan, “Diş sıkma tedavilerinin amacı; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan 'gece koruyucuları', diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir. Bu tedaviler; stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamalarıdır." diye konuştu.