ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köseoğlu, "Sosyal ilişkiler beyni çalıştırıyor. Hafızamızı kullanıyoruz, sohbet etmek ise dil fonksiyonlarını canlı tutuyor. İyi kurulan sosyal ilişkiler alzaymır riskini azaltıyor" dedi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu, yaptığı açıklamada, alzaymır hastalığına yaşam biçimi, çevre koşulları, genetik etkenler ve beslenme gibi pek çok faktörün etki ettiğini söyledi.
Yaşı ilerlese de kişilerin her zaman aktif olmaya ve öğrenmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Köseoğlu, "Yaşlılar, 'Yaşlandık artık, bu yaştan sonra bir şey öğrenemeyiz' düşüncesinden sıyrılmalı. Sosyal ilişkiler beyni çalıştırıyor. Birine bir şey anlatırken hafızamızı kullanıyoruz, sohbet etmek ise dil fonksiyonlarımızı canlı tutuyor. İyi kurulan sosyal ilişkiler alzaymır riskini azaltıyor. Hastalığa yakalanmadan önce de hastalık belirdiğinde de sosyal ilişkiler canlı tutulmalı" diye konuştu.
Köseoğlu, hastalık ilerlediğinde alzaymır hastalarının hiçbir işini tek başına yapamadığını belirterek, hastaların zamanla yatağa bağımlı hale geldiğini söyledi.
AA