Bir insanın böbrekleri, hayatı boyunca yaklaşık dört milyon litre kan süzüyor, atıkları uzaklaştırıyor ve vücudun tuz dengesini sağlıyor.
Dünya Böbrek Haftası’nda bu organın hayatî önemine dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramla sınırlı tutulmasını öneriyor. Türkiye’de ise günde ortalama 15 gram tuz tüketiliyor. Sağlıklı böbrekler için daha az tuz tüketilmesi ve günde 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor” dedi.
Susuzluk hastalığa dâvetiye çıkarıyor
Sağlıklı böbrekler için daha az tuz tüketilmesi gerektiğini belirten Sibel Mumcu, “Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramla sınırlı tutulmasını önerirken, Türkiye’de bu tüketim kişi başına 15 gramı buluyor. Fazla tuz tüketimiyle böbreklerdeki kılcal damar sistemindeki kan basıncını arttıyor. Sürekli hale gelen yüksek kan basıncı damarlara zarar verirken, idrarla protein atılmasına neden oluyor. Bunun yanında böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışması adına yeterli sıvı tüketimi de büyük önem taşıyor. Susuzluk çeşitli böbrek rahatsızlarını beraberinde getiriyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak arasında su içilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
Dört altın tavsiye
Böbrek sağlığını korumak adına en önemli kuralın ‘sağlıklı yaşama tarzını benimsemek’ olduğunu ifade eden Sibel Mumcu, tuzu azaltmak ve sıvı alımını arttırmak için şu tavsiyelerde bulundu:
n Taze yiyecekler daha az tuz ihtiva eder. Taze sebze-meyve tüketimi arttırılabilir.
n Tuzluklar mutfakta kalsın. Tuzluklardan uzak durmak, tuz kullanımını yüzde 15 azaltabilir. Yiyecekler taze otlar ve tuz ihtiva etmeyen diğer baharatlarla tatlandırılabilir.
n İşlenmiş ürünleri almadan etiketleri kontrol edilerek tuz muhtevalarına da bakılmalı.
nÇay ve kahve, sıvı ihtiyacını karşılamaz. Gün içinde mutlaka 8-10 bardak su içilmeli.