Sıcak yaz günlerinde çok önemli olan yeterli-dengeli beslenme ve bol sıvı tüketiminin Ramazan’da ayrı bir önem kazandığı belirtildi.
Ramazan ayında sıcak sebebiyle vücutta yaşanan sıvı kaybının Ramazan’da da diğer günlerdeki gibi tamamlanabilmesi için iftar ve sahur arasında susama hissi olmasa bile sık sık su içilmesi gerektiği belirtildi. Aksi halde su ve mineral kaybı yaşanacağı için baş dönmesi, halsizlik, bulantı gibi sağlık problemleri yaşanabileceği kaydedildi. Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, "Doğru beslenme düzeni olmazsa yeteri kadar sıvı (özellikle su) tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmelidir." dedi.
Diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Akgün, sahur atlandığı takdirde açlık saati uzayacağı için kan şekerinin daha erken düşeceğini dile getirdi. Akgün, "Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı da kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık-ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir." hatırlatmasında bulundu.
Akgün, özellikle iftarda kan şekerini birden yükselten (beyaz ekmek, pirinç pilavı vb.) yerine enerji veren ama kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten gıdalar (bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna vb.) tüketilmesi gerektiğini anlattı.