"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Migreni önlemek için önce hayat tarzınızı değiştirin

16 Eylül 2015, Çarşamba 16:04
Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, migren hastası olanların yapacağı ilk şeyin yaşam tarzlarını değiştirmek olduğuna dikkat çekti.

Migrenin her yaş gurubunda olmasının kötü beslenmeden kaynaklı olduğunu ifade eden Cımbız, şunları kaydetti: “Çocuklarınıza parlak şekerler vermeyin, kendi yaptığınız muhallebi kadar güzel bir tatlı yoktur. Kendi tatlımızı şekerimizi kendimiz yapmalıyız. Parçalanmış hazırlanmış poşetin içine girmiş kalıbın içine girmiş şeylerden uzak durun. Migren şehirleşmeyle birlikte daha çok arttı. Toprağa basmıyoruz, arkadaşlarımızı dostlarımızı ziyaret etmiyoruz. Sosyal hayat bizi birbirimizden ayırdı. Para kazanma ve kendimize daha fazla zaman ayırmaya çalışmak bizi Anadolu kültüründen uzaklaştırdı. İnsanlar çok daha fazla stresli çok daha bencil çok daha fazla çalışıyor duruma geldi. Migren ömür boyu çekilecek bir sorun değil migrenden çok rahat kurtulabiliriz.” 

Migrenle ilgili birçok etkenin olduğunu belirten Cımbız, şu bilgileri verdi: “Bunları kadınlar için ayrı erkekler için ayrı yorumlayabiliriz.Çok stresli bir iş varsa veya kadın evde çocuklarıyla ve eşiyle ilgili mutsuz bir hayat sürüyorsa bu kadın için önemli bir migren potansiyeli oluşturur. Erkek için ise en önemli şey iş hayatında mutsuz, çok yoğun stresli bir iş yapıyor veya aşırı alkol ve sigara kullanıyorsa migren için baş ağrısı önemli bir etken oluşturur.” 

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA BAŞ AĞRISI ÇEKİYOR

Bütün baş ağrılarını gerilim tipi baş ağrısı olarak nitelendiren Cımbız, şöyle konuştu: “Migren, boyun ve sırt kaynaklı ağrılar, psikolojik veya stresli rahatsızlıkların hepsi gerilim tipi baş ağrısıdır. Ve insanların iş yapabilme kapasitesini çok büyük oranda etkileyen bir problemdir. Beslenme şeklimiz ve hayat şeklimiz baş ağrısı için bir potansiyel oluşturuyor ve özellikle kadınlar erkeklerden daha fazla baş ağrısı çekiyorlar.Kadınlar da stres daha yoğun olduğundan evin sorumluluğu, çocuklarıyla ilgilenmeleri, eşleriyle olan ilişkileri yani psikolojik olarak da erkeklerden daha fazla baş ağrısına neden olmaktadır. Diğer önemli şey ise kadınların sırt boyun bölgesi kasları ve kemik yapısı erkeklere göre daha zayıftır. Bu da özellikle boyun kaynaklı baş ağrısında gerilimin artması için önemli bir etken oluşturuyor.”

MİGREN AĞRISI İÇİN AĞRI KESİCİ KULLANMAYIN

Migreni tedavi etmek için karaciğer ve bağırsakların rahatlatılması gerektiğinin altını çizen Cımbız, şu tavsiyelerde bulundu: “Migrende yapılan en büyük hata migren ağrısı için ağrı kesici kullanmak. Bu bir kısır döngüdür. Yani siz migreninizi tedavi etmek için devamlı ilaç alırsanız hiçbir zaman migren iyileşmeyecektir. Migren hastasıysanız ilk yapacağınız şey hayatınızı değiştirmek. Yaşadığınız hayat şekli size migreni getiriyor. Modern tıpın verdiği ilaçları kullanmak yerine doğru beslenme ve egzersiz yapmak daha makuldür. Şimdi egzersiz dediğimiz zaman da insanlar gidip fitness yapıyorlar elli kilo ağrılık kaldırıyorlar koşu bandında koşuyorlar. Bizim istediğimiz egzersiz bu değil egzersiz yapmak hayatımızın içinde olması lazım. Mesela arabanızı uzak yere park edip yürüyün, asansör kullanmayıp merdivenleri kullanın, doğa yürüyüşleri yapın, dolabınızı kendiniz silin eve temizlikçi almayın. Bunların hepsi egzersizdir aktivitedir. Kimseye fitness da koşun, basketbol oynayın plates yapın demiyoruz. Hareket hayatınızın içinde olsun çünkü çok fazla hareket de zararlıdır. Hastalarımızın yüzde 20’si egzersiz yaparken kendini yaralıyor.”

Etiketler: migren
Okunma Sayısı: 2410
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı