Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından meme tümörlerini daha iyi ve net bir şekilde görüntüleyebilen cihaz geliştirildi.
Meme Lazer Tomografi adı verilen sistemle, üç boyutlu görüntüleme ve farklı patolojileri tümörden ayırt edilebiliyor.
Yaklaşık 6 yılda geliştirilen cihazın tanıtımı için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Mor Salon'da basın toplantısı düzenlendi. Cihazın geliştirilmesinde önemli katkı sağlayan Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canpolat, projeye 2007 yılında Avrupa Birliği (AB) Projesi olarak başladığını söyledi. Canpolat, çalışmayı geçen yıl nisan ayında tamamladıklarını ifade etti. Sistem hakkında bilgi veren Canpolat, var olan görüntüleme yöntemlerinin meme tümörlerini tam olarak tespit edemediğini, bu nedenle iyi huylu tümörü bulunan hastaların ameliyata alındığına dikkat çekti. Geliştirdikleri sistemin var olan görüntüleme yöntemlerini destek olabileceğini anlatan Canpolat, “Bizim sistem dokudaki kana duyarlı. Kanın fazla olduğu bölgeyi görüntülüyor. Tümör olan bölgede kan arttığı için sistemimiz tümörü daha net görüntüleyebiliyor. Geliştirdiğimiz sistem diğer cihazlarla kullanılarak tanısal doğruluk oranını artırılabilir.” dedi.
BALKON BORUSU KULLANILDI
Cihazın geliştirme sürecini de anlatan Canpolat, bu süreçte Organize Sanayi Bölgesine giderek medikal firmalardan teknik destek aldıklarını söyledi. Meme Lazer Tomografi Sistemini geliştirirken çeşitli araştırmalara yaptıklarını, cihazda kullanılabilecek malzemeler aradıklarını anlatan Canpolat, “Prototipleri nasıl yapacağımı düşünüp sanayide gezerken balkon borularını gördüm. Oradan yarım metre aldık. Onların 10 santimetresini kullandık. Ancak bu cihazın önemli bir parçası ve temeli olarak değerlendirilemez.” dedi.
HASTALARDA OLUMLU SONUÇLAR ALINDI
Sistemin çalışması hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabalim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Alimoğlu, Nisan 2014’de klinik çalışmalara başladıklarını söyledi. İlk etapta 10 hastada cihazın denendiğini belirten Alimoğlu, “Meme Lazer Tomografi Sistemi ile 13 lezyon üzerinde ölçüm gerçekleştirdik. Ağrılı bir yöntem değil. Kullanılan lazerin X ışınları gibi iyonlaştırıcı etkisi yok ve memeye hiçbir zarar vermemekte. Kullanılan lazer, meme içinde yoğun kanlanmanın olduğu bölgeye duyarlı. Tümör olmayan meme lezyonları da bizim cihazımız ile tanı aldı.” dedi. Alimoğlu, ilk klinik bulguların olumlu olduğunu ifade etti.
Programa katılan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversite olarak teknoloji alanında önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.