"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kemoterapinin sonu mu geliyor?

01 Haziran 2015, Pazartesi 15:20
İki ilacın bir arada kullanılmasına dayalı bir yöntemle, ölümcül kanser hastalarının tedavisinde büyük başarı sağlandı.

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ilaçların denendiği cilt kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 60'ında tümörler küçüldü veya kontrol altına alındı.

ABD'deki Yale Kanser Merkezi'nden Prof Ray Herbst, immünoterapiye, yani vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesine dayalı tedavinin beş yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alabileceğini söyledi.

Prof Herbst "Kanser tedavisinde bir paradigma değişikliği görüyoruz. Artık kesinlikle uzun süre hayatta kalma potansiyeli ve etkili tedavi yöntemleri var" diye konuştu.

Uluslararası çaptaki araştırmada cilt kanserinin en ağır türü olan melanomun tedavisi için ipilimumab ve nivolumab ilaçları kullanıldı.

Tedavi, ileri derecede melanom olan 945 hastadan yüzde 58'inde kanserin ilerlemesini yaklaşık bir yıl durdurdu, bu süre içinde tümörlerin de kontrol altına alındığı veya küçüldüğü gözlendi.

Daha önce yalnız ipilimumab kullanılarak yapılan deneylerde ise hastaların sadece yüzde 19'unda ve sadece 2,5 ay süreyle tümörlerin ilerlemesi durdurulabilmişti.

İmmünoterapi nedir?

İmmünoterapi, kanserle mücadele araştırmalarında hızla gelişen bir alan.

Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyona karşı en etkili silahlarından. Ancak, vücudun kendi hücrelerine saldırmasını önleyen için bazı 'fren' mekanizmaları bulunuyor.

Immünoterapi, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri tanıyarak yok etmesini sağlamaya yönelik tedavilere deniyor.

Araştırma ekibinden Dr James Larkin, immünoterapinin kanser tedavisi için büyük ümüt vadettiğini söyledi.

Larkin,"bu sonuçların kalıcı olacağını umuyoruz, ancak şu anda bunu bilemiyoruz" dedi.

Hastaların yarısından fazlasında da yorgunluk, cilt kızarıklıkları ya da ishal gibi yan etkiler görüldü.

BBC Türkçe

Okunma Sayısı: 1567
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı