"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Karnedeki notlarda ailenin payı büyük

10 Haziran 2015, Çarşamba 11:10
Yaz tatiline sayılı günler kala ebeveynleri karnedeki notlar, çocukları ise ailelerin notlara vereceği tepki stresi sarıyor.

Karneleri değerlendirirken sadece zayıf notlara odaklanılmaması, çocuğun başarısızlığının nedenlerinin araştırılıp, daha başarılı olabilmesi için önlemler alınması gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, ebeveynlerin yaz tatili öncesinde dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Notlarda ailenin payı büyük

Çocuğunuzun karnesinde yüksek notlar olmayabilir. Bu kadar isteğe ve çabaya rağmen “neden olmadı” diye onu suçlamadan önce kendi davranış ve tutumlarınızı değerlendirmeniz gerekmektedir. Çocukların okuldaki başarısızlıklarının nedeni aile içindeki durum, anne-babanın tutumlarından da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. 

Aile dayanışması başarıyı artırıyor

Eşler arası yaşanan çatışmalara çocukların şahit olması ve taraf olmaya zorlanması çocuğun psikolojik dengesini bozabilmekte ve başarısını etkileyebilmektedir. Sağlıklı bir aile dayanışması ile büyüyen çocukların daha özgüvenli ve başarılı bireyler olarak yaşamlarını sürdürdüğü söylenebilir.

Çocuğun yeni eğitim yılına başarıyla başlaması için…

Çocuğunuzun yeni bir dönemde daha başarılı olmasını istiyorsanız öncelikle başarısızlığının nedenini bulmalısınız. Çocuğun öğrenme kapasitesi iyi olsa da kafası karışık, endişeli bir dönem geçirmişse dikkati dağılmış ve derslerine konsantre sağlayamamış olabilir. Çocuk, bu dönemde depresif bir pozisyonda ise sürekli yorgun, uykulu, isteksiz olabilir ya da hiperaktif bir çocuk ise çok uzun süre ara vermeden dersi takip edemeyebilir. Öğrenme bozukluğu yaşayan çocuklar, geç öğrenir; harf karıştırabilir; okuma ve yazma konusunda güçlükler yaşayabilirler. Belki de çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı da bulunabilir. Tüm bu durumlar, ebeveynler tarafından takip edilmeli ve gerekli desteklerle çözüm sağlanmalıdır.

Şimdiden yaz tatili programı yapılmalı

Çocuğun verimli bir yaz tatili geçirmesi hedefleniyorsa öncelikle çocuğun da olduğu bir aile toplantısı yapılmalı ve yaz tatili programını oluşturulmalıdır. Oyun içerikli aktivitelerin dışında çocuklar kitap okumaları için de teşvik edilmelidir. Araştırmalar okulun ilk yıllarında düzenli kitap okuyan çocukların, ilerleyen yıllarda daha başarılı olduğunu göstermektedir. Çocuklara kalıcı bir okuma alışkanlığı kazandırmak için onun ilgisini çekebilecek kitaplar alınabilir. Bir ebeveyn olarak örnek olmak için belirlenen bir saatte birlikte kitap okunabilir. 

Çocuğa verilen sözler yerine getirilmeli

Ebeveyn olarak evde asla öğretmen rolü oynanmamalıdır. Çocuğa bilgiler rol yaparak, anlatarak izah edilebilir, onun araştırmaya olan merakı ve zevki ortaya çıkarılabilir. Bir davranışın ödüllendirilmesi o davranışı pekiştirir. Bunun için verilen sözler yerine getirilmelidir. Ancak ödülün, hediyenin ne olduğuna dikkat etmeli ve çocuğa uygun seçimler yapılmalıdır.

Çocuğunuzun başarılı bir öğrenci olması için…

  • Birlikte hem eğlenceli hem de öğretici tatil planı oluşturulmalıdır.
  • Tatilde birlikte oyunlar oynanmalı ve birlikte eğlenilmelidir.
  • Çocuk spora ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmelidir.
  • Övülmeli ve güven duygusu verilmelidir.
  • Arkadaş ya da kardeşlerinin başarısı ile asla kıyaslanmamalıdır.
  • Kötü notlar yüzünden tehdit edilmemeli, azarlanmamalıdır.
  • Başarısızlığının nedenleri üzerine konuşulmalıdır.
  • Yeni dönem daha iyi olacak mesajı verilmelidir.
  • Verimli ders çalışma teknikleri konusunda destek alması için yardımcı olunmalıdır.

Haber Merkezi

Etiketler: karne, memorial, öğrenci
Okunma Sayısı: 1070
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı