"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanser hastalarına iyi haber

02 Aralık 2014, Salı 10:20
Kök Hücre ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kanseri kök hücresi ile vurabileceklerini söyledi.

İlhan, "Kanser kök hücresinin özelliğini belirleyerek yapılan hedefe yönelik tedaviler, monoklonal antikorlarla tedavi, hücresel tedaviler, artık kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapinin önüne geçmiştir. Gelecekte, kemoterapi ve radyoterapinin yerini kök hücre tedavisi alacaktır." dedi. 

Erciyes Üniversitesi Genetik ve Kök Hücre Araştırmaları Merkezinde (GEN-KÖK ) kanser ve genetik alan ile ilgili toplantı yapıldı. Hematogenetik Kursu olarak gerçekleştirilen toplantıya Türkiye genelinde hematoloji, kanser, moleküler biyoloji ve genetik alanında önde gelen bilim insanları kanseri ve kanserin genetiğini tartıştı. Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı ve Hematogenetik Kursu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, şu bilgileri verdi: "Amacımız kanser alanında çalışan ve araştırma yapan farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirmekti. Toplantılar düzenleyerek ülkemizde disiplinler arası işbirliğini artırmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve bu alanda eğitim alan genç bilim insanları için kurslar düzenlemekti. Bu toplantı ile ilk adımı attık."

Erciyes Üniversitesi Hematoloji, Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavileri Merkezi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ali Ünal ise "Bu gün artık kanserin genetiğini daha iyi biliyoruz. Hangi kromozom bozukluklarının ve genetik değişimlerin hangi kansere neden olduğunu bilmekteyiz. Tüm kanser hücrelerindeki farklı genetik bozuklukların, kanser hücrelerinin davranışını değiştirebildiğini ve hastalığın seyrini nasıl etkileyeceğini öngörebilmekteyiz. Kanserin iyi yada kötü gidişini veya seyrini önceden belirleyebileceğiz. Ona göre tedavi metodunu değiştirebileceğiz. Kanserdeki genetik değişikliği ve kanser hücresi içerisindeki bozukluğun ortaya çıkardığı kontrolsüz hücre çoğalmasını hedef alarak, kanser hücresini öldürebiliyoruz.” diye konuştu. 

Ankara Üniversitesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezinden Prof. Dr. Osman İlhan da artık kanserin kök hücresini tespit edebildiklerini belirtti. Prof. Dr. İlhan, vücutta dolaşan kanser hücrelerini öldürmekle kanserin tamamen tedavi edilemediğini, kanser kök hücresinin hala yaşayabildiğini ve vücutta çeşitli dokularda saklanabildiğini ifade etti. "Şu anda yapılan kemoterapi, radyoterapi ile kanser hücrelerini öldürebiliyor ve ortadan kaldırabiliyoruz” diyen Prof. Dr. İlhan, şu bilgileri verdi: "Ancak kanser kök hücresini öldüremiyoruz. Kanser kök hücresi, kemoterapi ilaçlarından etkilenmemekte ve radyoterapi ile öldürülememektedir. Şu anda kanser kök hücresini tespit edebiliyoruz. Kanser kök hücresinin genetik yapısını belirleyebiliyoruz. Bu farklı yapıyı hedef alarak kanser kök hücresini ortadan kaldırabilirsek vücuttaki tüm kanseri tamamen yok edebiliriz."

Aynı zamanda Kök Hücre ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Osman İlhan, kanseri kök hücresi ile vurabileceklerini söyledi. İlhan, "Kanser kök hücresinin özelliğini belirleyerek yapılan hedefe yönelik tedaviler, monoklonal antikorlarla tedavi, hücresel tedaviler, artık kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapinin önüne geçmiştir. Gelecekte, kemoterapi ve radyoterapinin yerini kök hücre tedavisi alacaktır. Kanser Kök hücresini hedef alan Dendritik hücre tedavisi, kanser aşısı, geleceğin kanser tedavisi olacaktır. Tümör aşısı, kanser aşısı, kanser tedavisinde çığır açan bir tedavi yöntemi olacak ve yakın gelecekte tüm kanserleri kök hücresini tespit ederek ve ona karşı tümör aşısı yaparak tamamen yok edebilmemiz mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Hematogenetik Kursu Düzenleyicisi Prof. Dr. Yusuf Baran, kanseri tümü ile yok edilebilir bir hastalığa dönüştürmenin temel yolu bu hastalığa neden olan genetik bozuklukları bilmekten geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Baran, “Kanserin erken dönemlerinde tanı konmasını sağlayacak belirteçlerin ve etkin tedavisini sağlayacak hedef moleküllerin tespiti, ancak kanserli hücrelerdeki genetik değişimleri belirlemek ile mümkün olacaktır. Kanser gibi kompleks bir hastalığı yenmenin yolu, farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek tecrübe ve bilgilerini paylaşmasıdır. Bu bağlamda, ülkemizde ilk defa düzenlenen Hematogenetik kursunda farklı üniversitelerden hematoloji, onkoloji, moleküler biyoloji, tıbbi biyoloji, tıbbi genetik bilim alanlarından 130’un üzerinde bilim insanı yarattıkları beyin fırtınaları ile kanserle mücadelede ortak bir vizyon oluşturmuşlardır” şeklinde konuştu.

Etiketler: kanser, kök hücre
Okunma Sayısı: 1327
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı