Tayvanlı bir araştırma ekibi, ileri yaş görme bozuklukları ve körlüklerin tedavisinde retinal hücre nakli yöntemini uygulamayı başardı.
Araştırma ekibinden Prof. Dr. Chiou Shih-hwa, yöntemin geliştirilmesi halinde günümüzde çare bulunamamış körlüklerin bile tedavisinin mümkün olacağını vurguladı.
Taipei Gaziler Merkez Hastanesi Tıbbi Araştırmalar ve Eğitim departmanından bir gurup araştırmacının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları proje sonuç verdi. Yaşı ilerlemiş ve görme bozukluğu olan bir domuzun denek olarak kullanıldığı tedavi yönteminde başarıya ulaşıldı.
Retinanın sorunsuz bir bölümü alınıp, göz bebeği bölgesine naklinin yapılmasıyla başlayan operasyonda, fotoreseptör hücrelerin üretilmesi sağlandı. Tedavi yöntemi geçtiğimiz yıl, Amerika'da yapılan bir yarışmada en iyi ikinci proje olmayı başarmıştı.
İLAÇLI TEDAVİ, GÖRME BOZUKLUĞU HASTALIĞINI İLERLETİYOR
İleri yaş görme bozukluğu (AMD), özellikle 50 yaş ve üzeri vatandaşları tehdit ediyor. Prof. Dr. Chiou, "Günümüzde bu tür hastalıkları tedavi etmek için ilaçlı tedavi yöntemi kullanılıyor. Ancak ilaçlı tedavi yöntemi de belli bir süreçten sonra tedavi etmek yerine hastalığın daha hızlı ilerlemesine sebep oluyor. Bu nedenler göz önüne alındığında, bu tedavi yöntemi yeni bir umut ışığı." ifadelerini kullandı.
Henüz insan üzerinde çalışmaların başlamadığı tedavi yönteminde, ilerleyen günlerde daha iyi sonuçlar elde edileceği belirtiliyor.