Uzmanlar, ebola hastalığının kendini grip gibi gösterdiğini söyledi.
Bursa Tabip Odası'nda düzenlenen 'ebola' konulu panele konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Reşit Mıstık katıldı. Ebola vakalarına en az personelle müdahale edilmesi ve mutlaka tedbir alınması gerektiğini belirten Mıstık, "Ebola aslında bir Afrika hastalığı. Bu hastalık 1976 yılından beri biliniyor.
Bulaşma yolu ise bu virüsü taşıyan meyve yarasaları. Bunun yanında şempanze, antilop, maymun ve gorillere ve bunlarla temas eden insanlara geçiyor. İnsanlara kan yoluyla bulaşıyor. Vücuda girdikten sonra 2-3 hafta gibi bir kuluçka süresi var. Tıpkı bir grip gibi başlıyor. Daha sonra kanamalarla hasta 7 ila 10 gün arasında kaybediliyor" dedi.
Bir ülkede 43 gün ebola vakasıyla karşılaşılmaması durumunda o ülkeden karantinanın kaldırıldığını belirten Prof. Dr. Mıstık, "Bugün için ebolanın özel bir tedavisi yok. Yapılacak tek şey Afrika kıtasına seyahat edenlerin o bölgede çiğ et yememesi, yabani hayvanlarla temas etmemesi, hasta insanlardan ve onların yanından uzak durması. Hastalık şu anda Türkiye için uzak, ancak o bölgelerden gelenler için riskli. Bu insanlarla dikkatli bir şekilde temas kurmak gerekiyor" dedi.