Ağız ve diş sağlığınıza dikkat ettiğiniz halde yaşadığınız ağız problemleri başka hastalıkların habercisi olabilir.
Uzman Dr. Başaran ağız içindeki bakterilerin kalp sağlığına etkisiyle ilgili “Bazı çalışmalar, diş eti hastalığına yakalanmış insanların, sağlıklı diş etleri olanlara göre daha fazla kalp hastalığına sahip olduklarını göstermektedir. Sağlıklı dişetleri olan kişilerin genellikle vücut sağlığına daha çok önem verdikleri ve bu sayede kalp sağlığının da korunduğu düşünülebilir. Ancak dişeti hastalığının ve ağız içi bakterilerin kalp sağlığı üzerine doğrudan etkisi henüz gösterilememiştir” açıklamalarında bulundu.
Diyabet diş eti hastalıklarının nedeni olabilir!
Başaran, diyabet hakkında “Bağışıklığı önemli ölçüde etkileyen diyabet vücudun enfeksiyona direncini azaltabilir. Yüksek kan şekeri, diş eti hastalığının gelişme riskini artırır. Dahası, diş eti hastalığı, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmayı zorlaştırabilir. Kan şekeri seviyenizi olabildiğince normale yakın tutarak diş etlerinizi koruyabilirsiniz. Dişlerinizi her yemekten sonra fırçalayın. Diş ipi ve günlük antiseptik gargara kullanın. Yılda en az iki kez diş hekiminize başvurun” dedi.
Stres diş kaybı nedenidir!
Stresin diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında “Eğer stresli, endişeli bir yapınız varsa veya depresyondaysanız, ağız sağlığı sorunları için daha yüksek risk altında olabilirsiniz.Yapılan araştırmalara göre stres yaşayan insanların %50’sinden fazlası dişlerini düzenli olarak fırçalamıyor ya da diş ipi kullanmıyor. Stresle ilgili dişe zarar veren diğer ek alışkanlıklar arasında sigara, alkol ve diş sıkma/gıcırdatma bulunur.” diyen Dr.Başaran, “Stres kontrol altına alınamadığında tüm bunlar bir araya gelerek ağız ve diş sağlığınıza kötü yönde etki eder. Stresle başa çıkabilmek ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir” diyerek diş sağlığı ve stresin birbirleriyle ilgili olduğunu belirtti.
Sağlıklı diş etleri için ağız bakımınıza özen gösterin!
Hatalıklar ve diş sağlığının arasındaki etkileşimi gösteren Dr.Başaran, “Sağlıklı diş etlerinin kırmızı ve şişmiş değil; pembe ve sağlam görünmesi gerekir. Diş etlerinizi sağlıklı tutmak için ağız sağlığınıza önem verin. Günde en az iki kez iki dakika dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın, günde bir veya iki kez antiseptik bir gargara ile durulayın, diş hekiminizi düzenli olarak görün ve sigaradan uzak durun” gibi uyarılarda bulundu.
HAYRUNNİSA AÇIKBAŞ - İSTANBUL