Sonbahar mevsiminden kış mevsimine geçerken yaprak döken çınar ağacının yaprağındaki tozun alerjiye neden olduğu, bunun ilerlemesi sonucu sinüzit hastalığının meydana gelebileceği belirtiliyor. Uzmanlar ayrıca bu mevsimde özellikle çocukların grip aşısı yaptırılması öneriyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Rafet Keleş, son bahardan kışa geçilen şu günlerde vücut sıcaklığının korunması için dikkatli olunması gerektiğini belirterek özellikle küçük çocuklu aileleri nezle ve grip konusunda uyardı.
Son bahardan kışa geçilen günlerde alerjiye neden olacak birçok faktörün ortaya çıktığını belirten Rafet Keleş; “Bu mevsimde özellikle çınar ağaçları yaprak döküyor ve yaprak dökerken toz çıkartıyor. Bu toz bazı insanlarda alerjiye neden oluyor. Genellikle şikayetler burun akıntısı, hapşırık, tıksırık veya burun tıkanıklığı oluyor. Bu durumun ilerlemesiyle de sinüzit meydana gelebiliyor. Son bahardan kış aylarına geçtiğimiz bu günlerde vücut sıcaklığının buna alışması için tedbirli olmamız gerekiyor.” dedi.
GÜNEŞLİ HAVAYA ALDANMAYIN UYARISI
Dr. Refat Keleş, güneşli havalara aldanıp, bu aylarda ince giyinmenin oldukça sakıncalı bir durum olduğun vurguladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Rafet Keleş, şunları kaydetti: “İnce giysiler giyinildiği zaman bir anda soğuk havaya maruz kalabiliyoruz. Bu durumda nezle, grip belirtileri meydana geliyor. Üst solunum yolunda da etkili olan bu hastalıklar ilerlediği zamanda genelde orta kulak iltihapları çok oluyor ve çocuklarda sıkça rastlanan şikayetler arasında yer alıyor. Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü nezle, grip uzadığı zaman burun-östaki aracılığıyla mikrop kulağa geçiyor. O nedenle aileler ‘nezle, griptir, hemen geçer’ dememeliler. 0-2 yaş çocuklarda görülen orta kulak iltihabı eğer ki tekrar ederse, 8-10 yaşa geldiğinde kulakta duymama riski meydana gelebilir.”
GRİP AŞISI İHMAL EDİLMEMELİ
Grip aşısının mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Keleş, aşının 2-3 hafta gecikmeli etkisini gösterebildiğini belirterek aşının zamanında yapılmasını önerdi. Rafet Keleş, sözlerini şöyle tamamladı: “Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman bölgemiz için sonbaharın ekim ve kasım aylarıdır. Bu aylarda aşı olamamış, grip hastalığı da geçirmemiş fakat risk grubunda olanlar bahar aylarına kadar da aşı yaptırabilir.”