"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cevizin bu faydasını biliyor muydunuz?

26 Mayıs 2015, Salı 14:43
Geliştirdiği ceviz çeşitleriyle adını dünyaya duyuran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, havaya sülfür gazı salan ceviz ağacının ozon tabakasını tamir ettiğini söyledi.

Cevizin, atmosfere sağladığı katkıya dikkat çeken Sütyemez, "Cevizin fizyolojik faaliyetler içerisinde özellikle fotosentez ve solunum mekanizması içerisinde havaya sülfür gazı salgıladığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalarda sülfür gazının da atmosferde ozon tabakasının tamirinde çok önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu bakımdan ceviz, ayrıca da ozon tabakasının tamirinde sülfür gazını sağlaması yönüyle de önemlidir." dedi. 

'CEVİZ AĞACI ÜRETİCİSİNE 100 YIL PARA KAZANDIRIR, 500 YIL YAŞAR'

Bir ceviz ağacının ekonomik ömrünün 100 yıl olduğunu ancak doğaya 500 yıl katkı sağladığını belirten Sütyemez, "Bir ceviz ağacı, yaşadığı ve yaprağını açtığı müddetçe salgıladığı sülfür gazından dolayı ozon tabakasına ayrı bir katkısı var. Bir ceviz ağacı ekonomik olarak üreticisine 100 yıl para kazandırdığı gibi, bitkisel olarak da yaklaşık 500 yıl yaşar ve bu süre boyunca da meyve olarak çok katkısı olmasa da tabiata, ozon tabakasının tamirine çok katkısı olan bir bitki türüdür. Türkiye'deki ceviz üretimi kaynaklarda 200-205 bin ton olduğu söyleniyor. Ama maalesef yaklaşık 70-80 bin tonu ithal edilmektedir. Türkiye'de 100-120 bin ton civarında ceviz üretimi var. Oysaki olması gereken en az 500 bin tondur. Çünkü Türkiye'de kişi başına ceviz tüketimi yaklaşık 250-350 gram. Oysaki bilimsel kaynaklar bir insanın yılda 3-4 kilo ceviz tüketmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Buradan hareketle bizim en az 500 bin ton ceviz üretmemiz gerekiyor. Yani bir yol kenarına, bağa, bahçeye ceviz dikildiği zaman meyve vermese bile sizin farkında olmadan doğaya çok önemli bir katkınız var." diye konuştu. 

'CEVİZ EKONOMİK, İNSAN BESLENMESİ VE HAVA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MEYVE'

Ceviz’in insan sağlığı ve hava için çok önemli bir meyve türü olduğunu ifade eden Sütyemez şunları kaydetti: "Gelişmiş ülkelerde yapılan bazı çalışmalar, cevizin bilinmeyen bir özelliği daha ortaya koydu. O da cevizin bitkisel olarak atmosfere sağladığı katkı. Ceviz meyve türü, ağaç olarak, fizyolojik olarak faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu fizyolojik faaliyetler içerisinde özellikle fotosentez ve solunum mekanizması içerisinde havaya sülfür gazı salgıladığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalarda sülfür gazının da atmosferde ozon tabakasının tamirinde çok önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu bakımdan ceviz, ayrıca da ozon tabakasının tamirinde sülfür gazını sağlaması yönüyle de önemlidir. Bu şunu gösteriyor ki ceviz ekonomik, insan beslenmesi ve hava için çok önemli bir meyve türüdür. O yüzden ben yıllardır söylüyorum; her yere ceviz, her yer yeşil. O yüzden ülkemizin uygun yerlerine, yol kenarları, sınır kenarları başta olmak üzere mümkün olan, uygun olan her yere ceviz dikmenin faydası yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. O yüzden ülkemiz için stratejik bir meyve olan cevizin uygun alanlara dikilmesini ısrarla tavsiye ediyorum. Eskiden büyüklerimiz ceviz gölgesinde uyunmamasını, baş ağrısı yaptığını söylerlerdi. Cevizin salgıladığı bu önemli maddeden dolayıdır ki böyle bir söylem vardır. Bu söylemin altında çok önemli faydalı bir gerçek yatıyormuş. O da sülfür gazı. Bu da cevizin önemini ayrıca ortaya koymuştur."

Etiketler: ceviz, atmosfer, ozon
Okunma Sayısı: 7156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı