"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

C vitami yetersizliği diş eti hastalığını tetikliyor

20 Ekim 2015, Salı 10:03
Günlük hayatta vücudun yeterli derecede C vitamini almaması diş eti hastalıklarına yakalanma riskiniz arttırıyor.

Uzmanlar, 15 yaşından büyük yetişkinlerin günlük 60 miligram C vitamini alamamaları durumunda diş eti hastalıklarına yakalanma risklerinin çok yüksek olacağını belirtti.

Klinik34 Diş Hekimlerinden Çağatay Özyıldırım, C vitaminin dış sağlığına etkisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Özyıldırım “Diş etlerinizde sık kanama ve çekilmeden şikâyetçiyseniz, beslenmenize dikkat etmelisiniz.” dedi. 15 yaşından büyük yetişkinler için günlük 60 miligram C vitamini almalı diyen Özyıldırım, “Yoğun bir şekilde diş fırçalamanıza ve diş ipi kullanmanıza rağmen hâlâ dişlerinize kanama ve çekilme şikâyetleriniz mi var ? Bu kanama, beslenme biçiminizle ilgili bir durum olabilir. Günde 60 miligramdan az C vitamini tüketenlerin, günlük önerilen miktarın üç katı olan 180 miligram C vitamini tüketenlere göre, diş eti hastalığına yakalanma riski % 150 daha fazladır.” değerlendirmesinde bulundu

C vitaminin diş eti sağlığınızı nasıl etkilediğine diakkat çeken Özyıldırım

“Basit olarak söylemek gerekirse vücut, kemikleri ve kan hücrelerini güçlendirmek için, dişlerinizi diş etlerinize tutturmak için ve vücudunuzun büyümesi, doku tedavisi ve yara iyileşmesi için gereken ‘hücrelerarası bağı’ oluşturmak için yeterli C vitaminine gereksinim duyar. C vitamininin, tüm dokuların lifli yapılarını meydana getiren temel protein olan kolajenin üretimi için hayati olduğu tespit edilmiştir. C vitamini güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerce girilmesine karşı dayanıklılığını artırır.” dedi

Özyıldırım şunları söyledi:

“Diş fırçaladığınızda ya da diş ipi kullandığınızda diş etleriniz kanıyor, tahriş oluyor, hassaslaşıyor, şişiyor ya da kızarıyorsa, bu 'gingivitis' olarak adlandırılan erken diş eti hastalığınız olduğuna işarettir. Plaklardaki bakteriler diş etlerinizi enfekte eder ve bunların diş etlerinde çekilmelerine ve bunun sonucu da burada ceplerin oluşmasına neden olur, bu ceplerde daha çok bakteri saklanarak ürer.

Eğer önlem alınmazsa, bu enfeksiyon dişlerinizin köklerine ve çene kemiğine saldırır ve diş kaybına neden olabilecek geri dönülmez hasarlara neden olur. Bu aşamada gingivitis daha ciddi bir sorun olan diş eti hastalığına dönüşür ve bu da, yetişkinlerin diş kaybının en önde gelen nedenidir.”

'YÜKSEK C VİTAMİNİ İÇEREN YİYECEKLER' 

Pek çok meyve ve sebze C vitamini deposudur ancak oksijen yiyeceklerdeki C vitaminini yok ettiği için bu meyvelerin taze tüketilmesi gerekir diyen Özyıldırım, C vitamini en fazla olan gıdaları şöyle sıraladı:

"Acı kırmızıbiber kırmızı ve yeşil tatlı biber, lahana ve maydanoz. Brokoli, kırmızı lahana ve karnabahar. Çilek ve ahududu. Portakal, mandalina, limon. Ispanak, yeşil soğan, soya fasulyesi, kavun, domates, bezelye."

Okunma Sayısı: 1886
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı