Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızının Ramazan sonrası kilo alımı olarak geri dönebileceği belirtildi. Bayramda sütlü tatlılar yenilmesi tavsiye edildi.
Özellikle yüksek kalorili yiyeceklere karşı dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sema Akkaya Demir, kilo kontrolüne yardımcı olabilecek besinlerden bahsetti.
Mümkün olduğunca bayram sürecinde yağda kızarmış, şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyveli tatlılar, puding, kazandibi gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Demir, şu tavsiyelerde bulundu: “Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, bayramda daha fazla yemek yeme isteği özellikle yüksek kalorili şerbetli tatlılar, baklavalar, börekler, çikolatalar, şekerler gibi besinlerin fazla tüketimi kilo alımına neden olabilir. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek besinlerdir. Bu besinleri bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara da yol açabilir. Bayramın vazgeçilmezleri olan baklavalar, börekler, çikolatalar ve şeker tüketimi kişinin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, tüketimi herhangi bir sağlık problemi oluşturmayan kişiler ise ölçüye dikkat etmeliler. Mümkün olduğunca yağda kızarmış, şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, puding, kazandibi gibi sütlü tatlıları tercih etmek hem sağlık yönünden hem de kilo kontrolünde yardımcı olabilir.”