Ramazan bitiyor, tatlıların ve birbirinden güzel yemeklerin hazırlandığı bayram sofraları geliyor. Bayramda sağlıklı beslenmeyle ilgili uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor.
Diyetisyen Esranur Kılıçoğlu, Ramazan’da öğün sayısının azalmasına bağlı olarak vücudun beslenme düzeninde değişiklikler meydana geldiğini söylüyor. “Bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girilmektedir.” diyen Kılıçoğlu, gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarının azaltılıp öğün sıklıklarının artırılması gerektiğinin altını çiziyor.
Bayram sonrası aşırı yemeyle beraber bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Bayramda özellikle tatlı tüketimi de artmaktadır. Bu dönemde aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları fazla miktarda tüketmek, sindirim sisteminde ve vücudun diğer bölümlerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açması muhtemeldir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir. Bu nedenle kişilerin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekir.
BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN İPUÇLARI
Diyetisyen Esranur Kılıçoğlu, güne hafif bir kahvaltı ile başlamanın önemini vurguluyor. Peynir, yumurta, zeytin, domates-salatalık, buğday ekmeği gibi besinlerden oluşan hafif ve dengeli bir kahvaltının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Yemekler 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün olmak üzere az az ve sık sık yenilmelidir. Ara öğün alternatifleri olarak meyve, yoğurt, ayran, süt tercih edilebilir.
Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yiyecekler yerine hafif, ızgara, buğlama, haşlama tarzı yiyecekler tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tecih edilmelidir. Bayramda bilinçsizce fazla tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi problemlere neden olabilir.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan az miktarda yenilmesini vurgulayan Kılıçoğlu, seçici olup ikram edilen her şeyin tüketilmemesini ifade etti. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmelerini ifade eden Esranur Kılıçoğlu, “Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı artırılmalı, günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposta gibi içecekler eklenebilir. Kahve ve çay gibi kafeinli içecek tüketimine dikkat edilmeli, bitki çayları tercih edilmelidir. Günlük 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir.” dedi.