"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akıllı telefon miyop yapıyor!

23 Şubat 2016, Salı 10:14
Miyop rahatsızlığı tüm dünyada arttı. Özellikle Asya'da görülme oranı yüzde 90'a yaklaştı. Ve bunun en büyük nedeni akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının artması.

Akıllı telefon ve tablet kullanımı arttı, gözler bozuldu. Dünyada miyop görülme oranı, Asya'da miyop olanların oranı yüzde 90'a yaklaştı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Banu Coşar, “Avrupa’da ve Amerika’da toplumun yüzde 30-40'ı miyop, bizdeki oranlar da buna yakın yalnız son dönemde yüzde 50’ye yaklaştı. Asya’da ise çok daha yaygın. Asya toplumlarında yüzde 70-90 arası görülüyor” şeklinde konuştu.

ÇEVRESEL FAKTÖR ÇOK ARTTI

Miyop, uzağı net görememe rahatsızlığı. Hem kalıtsal hem de çevresel etkiyle ortaya çıkıyor.

Asya'da daha yaygın görülme nedenlerinde göz yapılarının da önemli etki yaptığını belirten Dr. Coşar, “Miyopta aslolan gözün ön arka çapının normalden uzun olmasıdır. Bu bireylerde kapaktaki yapının yanı sıra ön arka çapı da normalden uzun. O nedenle Asya ülkelerinde miyop çok daha yaygın. Son yıllarda bu çevresel faktör çok arttı, çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren cep telefonuna, tabletlere ve bilgisayarlara bakmaya başladılar ve bu nedenle miyop çok arttı” dedi.

YAŞ KAÇ OLURSA OLSUN...

Anne-babaları çocukların elektronik cihazları kullanımı konusunda uyaran Coşar, “Çocuklarına özellikle 3 yaşın altında cep telefonu tablet vermesinler, bunu engelleyemiyorlarsa da çocuklarının 30-40 santimden daha yakından bilgisayara akıllı telefona bakmamalarını sağlamalılar. Çocukların 3 metreden yakından televizyona bakmamaları lazım” ifadelerini kullandı.

Yaş kaç olursa olsun yetişkinlerde de elektronik cihazlara uzun süre yakından bakmak miyopu tetikliyor. Sürekli bilgisayar başında olanların 20 dakikada bir en az 20 saniye gözlerini dinlendirmeleri gerekiyor.

NTV

Okunma Sayısı: 1591
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı