"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

7 ayda 40 yılda toplanan kök hücre miktarına ulaştılar

20 Nisan 2015, Pazartesi 17:43
Güney Maramara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, 40 yılda toplanan kök hücre sayısına 7 ayda ulaştıklarını söyledi.

Kızılay ile Baro tarafından Bursa Adliyesi önünde çadır kuruldu. Avukat ve savcılara kök hücre konusunda bilgi verildi. Kızılay Güney Maramara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, kök hücre kampanyasının Sağlık Bakanlığı tarafından başlatıldığını kaydetti.

Türkkök adı verilen proje ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Çiçek, “7 aylık süre zarfında şuan itibariyle 40 bin civarında kök hücre örneği toplandı. Aslında bu az bir sayı değil. Çünkü aslında ilik bankası 40 yıl önce kurulmasına rağmen sadece 40 bin örnek toplanmıştı. Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bursa bize bağlı. Buralarda konferanslar sunumlar yaparak farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. 

Çiçek, kök hücrenin kullanıldığı alanlar hakkında şu bilgileri verdi: “Kök hücrenin kulanılmadığı alan yok. Ama ilk etapda lösemi ve kan kanseri hastaları için. Asıl kanı yapan meydana getiren hücreler kök hücreler. Bu hastalarda kök hüce mevcut oladığı için bunu yüzde 100 uyumlu kişiden bir miktar örnek alıp, hastaya nakletmek gerekiyor. Biz bunlara HLA testleri diyoruz. Örnek alıyoruz, bakanlığın laboratuarına gönderiyoruz. Bu doku talilleri yapılıyor, mevcut hastalarla kıyaslamalar oluyor. Yüzde 100 uyuşma saptandığında gönüllü verici merkezlerine ulaşılıyor. Bize bilgi veriliyor, ‘Sizin bölgenizde gönüllü bir kişi hasta ile uyuştu’ deniliyor. Biz de o kişi ile irtibata geçerek. Tekrar öneklerini alıp bir daha çalışıyoruz. Çünkü bu aradaki süre 10 yıl. 10 yıl içinde uyuşursa biz de o donöre ulaşıyoruz. Örnek alıp bir daha çalışılıyor, üçüncü aşamada biz bakanlığa devrediyoruz. O gönüllü verici, hasta ve Sağlık Bakanlığı arasında uygun bir zamanda gönüllüden nakil merkezlerinde kök hücreler alınarak bu hastalara naklediliyor.”

Kök hücre alım işleminin 2 şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: “Burada öncelikle hedefimiz, bu çalışmanın amacı hem kan sayısını artırmak, zaten torbaya kan bağşı yapan gönüllülerimiz eğer arzu eder o formu doldurmuşlarsa ekstardan bir şilem yapılmıyor. Verilen torbadan biz, zaten bir tüpü alıp kök hücre tahlilerini çalıştırabiliyoruz. Bizim hedefimiz Bursa’da, Güney Marmara’da bu farkındalığı oluşturmak. Çünkü 10 yıl önceye göre kıyasladığımız zaman, özel hastaneler ve hasta sayılarında olanağanüztü bir artış var. Buna rağmen kan sayısındaki artış buna paralel değil. Çok daha düşük seviyede. Oranlara baktığımız zaman çok daha düşük oranlarda kalıyor. İlk hedefimiz kan bağışı artarsa, hem hastaların işi görülecek hem de gönüllereimizden ekstra bir işlem yapılmayacak. Alınan torba kandan bir tüp örnek alınarak kök hücre örneğini almış olacağız.”

Kızılay Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Nihat Çakır ise kan bağışı ve kan alım kampanyası konusunda duyarlılıkları artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Baro Başkan Yardımcısı Neslihan Aktosun da “Uygun donör bulunması noktasında gerçekten büyük zorlyuklar yaşanıyor. İnsanlar konunun ciddiyetini anlayamadıkları için kendilerini hukuku anlamda bağlayan bir yönü olup olmadığını da bilmedikleri için donör olmaktan çekiniyorlar. O yüzden hukukcuların öncülüğünde olması bu kaygıları biraz daha azaltacaktır düşüncesiyle biz bu girişimde bulunduk. Adliye günde 6-7 bin kişinin giriş yaptığı bir yer. Bu kampanyanın burada başlatılması duyarlılığı da farkındalığı da artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 1149
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı