Ağzın en arkasında bulunan ve ileriki yaşlarda dahi çıkabilen 20 yaş dişlerinin, dişlerin genel durumuna bağlı olarak çekilmesi gerektiği belirtildi.
En arkada yer almaları nedeniyle zor fırçalanması gibi sebeplere bağlı olarak çabuk çürüyen bu dişlerin ağrıya ve ağız kokularına neden olabileceği ifade edildi.
Diş hekimi Berk Göl, gömük 20 yaş dişleri ve ağız sağlığı bakımından önceliklerine ilişkin bilgi verdi. Bu dişlerin alt ve üst çenede bulunan ve akıl dişleri olarak da bilinen 20 yaş dişlerinin 4 tane olduğunu ve 12 yaşından itibaren çıkmaya başladığını belirten Göl, bu diş çıkarım süresinin çok ileriki yaşlara kadar devam edebileceğini belirtti. Ağzın en arka kısmında olması nedeniyle fırçalamada zorluk yaşanan bu dişlerin kolayca çürüyüp ağrı ve ağız kokularına neden olabileceğini anlatan Göl, 20 yaş dişleri çıkarken oluşabilecek sorunları şöyle sıraladı: “Diş etinde iltihaplanma, ağrı, şişlik, ağız açmada güçlük, ön grup dişlerde çapraşıklık, Komşu dişlerde çürük ve diş eti problemleri”
Yaşanan olumsuz durumlara karşı her 20 yaş dişinin mutlaka çekilmesi gerekmeyebileceğini de belirten Göl, “Özellikle karşıt dişlerle ilişkisi normal 20 yaş dişlerinin ağızda bırakılması, ilerleyen yaşlarda bu dişlerin kullanılmasına olanak verir. Pozisyonu uygun olamayan, ön dişlerde çapraşıklıklara ve ortodontik bozukluklara sebep olan ve tekrarlayan iltihaplara yol açan 20 yaş dişleri çekilmelidir.” dedi.
Bu dişlerin çekilmesini gerekli kılan durumları değerlendiren Göl, ‘Gömük 20 yaş dişleri mutlaka çekilmeli midir? Sorusuna şu cevabı verdi: “Her hangi bir sıkıntıya sebep olmayan ve radyolojik incelemede komşu dişler ve çevre dokulara zarar vermeyen dişlerin çekilmesine gerek yoktur. Gömük 20 yaş dişlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi gereklidir.