Kültür-Sanat |
Kültür mirası arşivi halka açılıyor |
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, ‘’Halk Kültürü Bilgi ve Belge’’ Merkezi’ndeki halk bilimi alanına giren özgün kaynaklar, katalog, ses veya görüntülü CD, harita gibi yayın ve yapım projeleriyle kamuoyu ile paylaşılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, 1966 yılında kurulan ‘’Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’’nde, Türk toplumunun yüzyıllar boyunca ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı halk kültürleriyle ilgili arşivin bulunduğunu söyledi. Halk Bilimi alanına giren gelenek, görenek ve inançlar, el san'atları, giyim, kuşam adetleri, halk mutfağı, halk müziği ve oyunları, halk tiyatrosu, halk edebiyatı ve âşıklık, halk ozanlığı geleneği gibi konularda folklor araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgi ve belgelerin, yazılı veya görsel olarak merkezde arşivlendiğini, araştırmacıların hizmetine sunulduğunu anlatan Evkuran, kayıtlı belgelerin özelliklerine göre uygun şartlarda korunduğunu bildirdi. Arşivlerinde 10 Kasım 2010 tarihi itibariyle 6 bin 895 ses bandı, 94 CD, 7 bin 680 etnografik eşya, 40 bin 529 fotoğraf, 404 MD, 3 bin 6 nota, bin 131 nadir eser, 348 plak, 80 bin 175 slayt, bin 429 belgesel video bant ve 6 bin 676 yazılı belge olmak üzere toplam 148 bin 367 belge bulunduğunu kaydeden Evkuran, ayrıca Karagöz tasvirleri, iğne oyaları, işlemeler, baston ve yapma bebekler gibi özel etnografik eser koleksiyonlarının da arşivde yer aldığını belirtti.
KARAGÖZ ETKİN OLARAK TANITILACAK Genel Müdürlükleri bünyesindeki el san'atları koleksiyonunda yer alan nazar boncuğu, baston, iğne oyası, işleme san'atı ve folklorik giysili yapma bebeklerin tanıtılması amacıyla ‘Geleneksel El Sanatları Etnografik Eserler Kataloğu’ hazırladıklarını anlatan Evkuran, diğer projeler hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Karagöz tasvirlerinin başta çocuklar ve gençler olmak üzere etkin bir şekilde tanıtılması için ‘Karagöz Tasvirleri Kataloğu’ hazırlanıyor. Karagöz perdesine yansıyan suretleriyle, yaşadıkları dönemlerin tanıklığını günümüze aktaran ve çok yerinde bir terimle ‘tasvir’ olarak adlandırılan Karagöz oyun karakterlerinin günümüze dair de söyleyecek sözleri vardır. Genel Müdürlüğümüz Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde, aralarında Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilân edilen Karagöz san'atçılarına ait olan eserlerin de yer aldığı bin 500’ü aşkın tasvirden oluşan bir ‘Tasvir Koleksiyonu’ bulunuyor. ‘Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi: Karagöz Tanıtım Kataloğu’ Karagöz oyunundaki tasvirlerin görsellerini ve tanıtıcı bilgileri kapsıyor. Konuyla ilgilenenlerin kaynak ihtiyacını gidermesinin yanı sıra, özellikle çocukların hayal dünyasında bir yer edinebilmeyi ve geleceğe bir miras bırakmayı istiyoruz.
KİŞİYE AİT MATERYALLER Arşiv materyalleri arasında tanınmış isimlere ve kaynak kişilere ait kayıtlar da bulunuyor. Bu mirası kamuoyuyla paylaşmak için çeşitli yapım projeleri planlanıyor. Bunlardan biri de Neşet Ertaş’ın hem babası hem ustası olan ve geleneğin güçlü temsilcilerinden sayılan merhum Muharrem Ertaş’ın hikâyeli türkü anlatımını içeren ses CD’si çalışması. Muharrem Ertaş bu kayıtta ‘Arzu ile Kamber’ hikâyesini türküler eşliğinde anlatıyor.
Adile Sultan Kasrı açıldı
YAZAR Rıfat Ilgaz’ın en önemli eserlerinden ‘’Hababam Sınıfı’’nın çekildiği ve restore edilen Adile Sultan Kasrı, filmin oyuncularının da katılımıyla öğretmenevi ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı. Üsküdar’daki Validebağ tesislerinin içinde yer alan Adile Sultan Kasrı’nın 5 yıllık restorasyonun ardından açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, törende bütün öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, bu tarihî binanın öğretmenevi olarak tekrar hizmete girmesi dolayısıyla bu gün büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Açılış töreninde, Vali Mutlu, aralarında filmde ‘’Güdük Necmi’’, ‘’Hayta İsmail’’ karakterlerini canlandıran oyuncuların da bulunduğu Hababam Sınıfı oyuncularıyla fotoğraf çektirdi. Validebağ Tesisleri içinde 354 dönüm arazi üzerinde yer alan ve 1916 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975 yılında ‘’Hababam Sınıfı’’na ev sahipliği yaptı. Hababam Sınıfı Müzesi olarak da kullanılan Adile Sultan Kasrı, yıprandığı için 2005 yılında restorasyona alındı. 157 yıllık tarihî bina, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yenilenmiş yüzüyle öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı. |
26.11.2010 |