29 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kurbanlıklar pazara indi

Kurban Bayramı’na yaklaşık 3 hafta kala büyükşehirlere hayvanlar gelmeye başlarken fiyatların geçen yılla hemen hemen aynı olduğu bildirildi.

Bursa’nın merkez Yıldırım İlçe Belediyesi ve Bursa Kasaplar Odasının kurduğu İsabey Hayvan Pazarı’nda hareketlilik hızlandı. Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere hayvancılığın yoğun olduğu Afyonkarahisar, Balıkesir ve Konya gibi bölgelerden kamyonlarla getirilen hayvanlar, kurulan çadırlara konuluyor.

Üreticiler belli bir maliyetle getirdiği hayvanları elden çıkarmanın yollarını ararken vatandaşlar da bugünden bütçelerine uygun kurbanlık arıyor. Kurban Bayramı’na 3 hafta kala pazarlarda oluşan fiyatlara göre kurbanlıklar, geçen yılla hemen hemen aynı değerlerde satılıyor. Büyükbaş hayvan satıcısı Şinasi Aydar, Bitlis’ten dana ve düve getirdiğini belirterek, ortalama canlı kilogram fiyatının 10 lira olduğunu söyledi. Danaların 11 liraya kadar varan fiyatlardan satıldığını ifade eden Aydar, şöyle konuştu: “Pazarlıkla fiyat 10 liraya düşebiliyor. 750 kilogramlık bir danayı 7 bin liraya sattım. Sığırlar ve düveler ise daha ucuz. Yaklaşık 700 kiloluk bir düve 5 bin liraya satıldı. Bu hayvanın yaklaşık 350 kilogram eti olur. 800 kilogramlığı ise 6 bin liradan alıcı buldu. Bazı kesimler fiyatları özellikle şişiriyor. Fiyatlar geçen yıla göre aynı. Çok artış yok. Türkiye’de bol miktarda hayvan var. Yurt dışından getirmeye gerek yok. Tek sorun yem fiyatları. Yem fiyatı artmazsa bu ülkede herkese yetecek kadar hayvan üretilir.’’ Küçükbaş hayvan satıcısı Muzaffer Demirkol ise koçların canlı ağırlık kilogram fiyatının 9-11 lira olduğunu belirterek, “50 kiloluk bir koç 450-500 lira arasında gidiyor. Koçlar pazarda 400 ile 800 lira arasında değişiyor. Küçükbaşları geçen yıl da aynı fiyattan satıyorduk’’ dedi.

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise kurbanlık fiyatlarının beklendiği gibi yüksek olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Geçen yıl da kurbanlık danalar 9-10 liradan satılmıştı. Bu yıl da hemen hemen aynı. Bu beni çok mutlu etti. Üretici kurbanlık satmak istiyor, vatandaş da almayı... Bugün oluşan fiyatlar gayet normal. Kurban Bayramı’na 1-2 gün kala fiyatlar biraz daha düşebilir.”

En ucuz kurbanlik Trakya’da

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı’nın firmalara tanıdığı kurbanlık hayvan ithal izni kapsamında Bulgaristan’dan ithal edilen küçük baş hayvanlar, Edirne’de kilosu 9 liradan satışa sunuluyor. Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Bulgaristan’dan ithal edilen kurbanların Edirne’ye geldiğini belirtti. Türkiye’de en ucuz kurbanlık fiyatının Trakya’da olacağını düşündüğünü ifade eden Yardımcı, ‘’Küçükbaş hayvanların ithal izni sadece Trakya Bölgesine verildiği için bölgemize çok fazla kurbanlık hayvan geliyor. Ben bu kurbanlıkların Türkiye’deki diğer şehirlere göre daha ucuza satılacağını düşünüyorum. İthal edilen hayvanların talebin üzerinde olması durumunda insanlar çok ucuz fiyatlara kurbanlık alabilir. Zaten kilosu 9 liradan satışa sunuluyor. Yerli kurbanın bayramda kilosunun 11-12 lira olması bekleniyor’’ dedi. Yardımcı, Kurban Bayramından sonra fiyatların yarı yarıya düşeceğine inandığını bildirdi. Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aslan Kıyunat ise hükümetin özel firmalara tanıdığı kurbanlık hayvan ithalat izninin bayramdan sonra da devam etmesi gerektiğini söyledi.

İthal çözüm DEĞİL, hayvanciliğin çöküşü

TEKİRDAĞ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Şaban Aytaç, “Hayvan ithali çözüm değil, Trakya hayvancılığının çöküşüdür” görüşünü bildirdi. Aytaç, yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe son günlerde yaşanan krizin daha önceki yıllarda uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını savundu. Yapılan canlı hayvan ithalatının Trakya’da ve Türkiye’de hayvancılığı bitireceğini öne süren Aytaç, Trakya Bölgesi’nin hastalıktan ari bölge olarak ilân edildiğini ifade etti. Trakya’ya Anadolu’dan hayvan girişinin yasaklandığını hatırlatan Aytaç, şöyle konuştu: “Trakya olarak İstanbul’un et ve hayvan ihtiyacını karşılayamıyoruz. 15 bin hayvan dışarıdan getirildi. Bu hayvanların fiyatları bizimle eş değer. Eğer biz kendi hayvanımızı yetiştiremiyorsak her yıl dışarıdan ithal edeceğiz demektir. Bunun nedeni de süt tozu ithalinin serbest bırakılarak süt üreticisinin krize sokulmasıdır. Borçlu olan süt üreticisi 500 bin dolayında hayvanını kestirerek borçlarını ödeme yoluna gitti. Eğer süt krizi çıkmayıp, 500 bin hayvan kesilmeseydi şimdi bu ithalat krizi yaşanmazdı. Hayvan ithali çözüm değil, Trakya hayvancılığının çöküşüdür. Trakya üreticisinin kurtulması için Trakya’ya özgü bir destekleme modelinin çıkarılması gerek. Yoksa Trakya’da hayvancılık yakın gelecekte bitecek.“

29.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Kurbanlıklar pazara indi

  Canlı sığır ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

  Zeytinde rekolte düştü, fiyatlar yükseldi

  Bakan Çağlayan, Uzakdoğu turuna çıkıyor

  Gıda sektörü ‘kayıt dışı’ndan rahatsız

  Ev fiyatları yüksek, kredi hâlâ pahalı

  Patates kabuğundan biyogaz

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.