03 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

New York’ta İslâm medeniyeti “1001 icat” sergisi

İSLÂM medeniyetinin bilim ve teknolojiye yaptığı katkıları anlatan ‘’1001 İcat’’ sergisi, izlenime sunulmak üzere New York Hall of Science Müzesi yetkililerine teslim edildi.

Sultanahmet’te açık kaldığı süre içinde 350 bin kişi tarafından ziyaret edilen serginin 5 Ekim tarihinden sonraki durağı, New York olacak. Avrupa’nın ‘’Karanlık Çağ’’ diye adlandırdığı dönemi yaşarken İspanya’dan Çin’e uzanan İslâm medeniyetinin ‘’Altın Çağını’’ yaşadığı 7-17. yüzyıl arasındaki bin yıllık tarihi süreçte bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı ‘’1001 İcat’’ sergisinin İstanbul’daki başarısı dolayısıyla gala gecesi düzenlendi.

KOMPLEKSLERİMİZDEN

SIYRILMA ORGANİZASYONUYDU

Gecede konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, izlenime sunulan serginin müthiş olduğunu belirterek, ‘’Bu sergi, bazı komplekslerden sıyrılmamız adına önemli bir organizasyondur’’ dedi. Bilim tarihinde az bilinen ya da bilinmeyen Müslüman ve Türk bilim adamlarının icatlarının sergilenerek, İslâm kültürünün derinliğinin ortaya konulduğunu ifade eden Topbaş, sergiyle batılı toplumların Müslümanlara karşı ön yargılarını azaltmanın amaçlandığını kaydetti.

Topbaş, bugün tıp alanında halen kullanılan bazı aletlerin geçmişte Müslüman ve Türk bilim adamlarınca icat edildiğini ifade ederek, bugüne kadar bu katkıların inkâr edildiğine dikkati çekti. Müslümanların da tarihte başka milletlerin icatlarını kullandıklarını belirten Topbaş, ‘’Müslümanlar bu icatları kullanırken kaynak göstermişlerdir.

Ancak Batılılar bizim icatlarımızı kendileri icat etmiş gibi davranmışlardır’’ diye konuştu.

BATILILAR MÜSLÜMANLARIN

İCATLARINI BİLMİYOR

Sergiyi Türkiye’ye getiren BM Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da batılıların Müslümanların önemli icatlar yaptığını bilmediklerini, bu sergiyi gezdikten sonra onların bakış açısının büyük ölçüde değişeceği kanaatinde olduğunu söyledi. Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani ise bugün burada bulunmaktan onur duyduğunu vurgulayarak, ‘’Bu sergi eğitimsel, eğlendirici ve bilimsel bir şovdu. Modern teknoloji ve interaktif teknikleri kullanarak gençleri bilgilendirme yolunu seçtik’’ dedi. Hayatının büyük bir kısmını bu sergiye adadığını bildiren Al-Hassani, Türkiye’de kültürel faaliyetlere sahip çıkılması konusunda büyük bir potansiyel gördüğünü kaydetti. Serginin adının ‘’1001 Gece Masalları’’ndan esinlendiğini söyleyen Al-Hassani, ‘’Avrupalıların aşina olduklarından bu isme çabuk alışacaklarını ve kültürümüzü hafızalarında tutabileceklerini düşündük’’ dedi. Gecede, Prof. Dr. Karlığa ve Prof. Dr. Al-Hassani, sergiyi New York Hall of Science Müzesi Başkanı Dr. Margaret Honey’e teslim etti. Çok sayıda dâvetlinin katıldığı gecede, Sultanahmet Meydanı’na kurulan vinçle 60 metreye kadar yükseltilen ‘’Dinner in sky’’ adlı platformla Hezarfen Çelebi’nin 300 yıl önce yaptığı uçuş keyfi dâvetlilere yaşatıldı.

03.10.2010


 

Siemens Sanat’tan ‘Başka Dünyalar’

Siemens Sanat, yeni sanat sezonuna ‘Başka Dünyalar’ adlı sergiyle başladı.

Mürteza Fidan ve T. Melih Görgün’ün küratörlüğünü üstlendikleri sergide, Roza El-Hassan, Tamas Oszvald ve Youssef Tabti’nin eserleri yer alıyor. Sergi 23 Kasım 2010’a kadar açık kalacak. Fotoğraftan desene, yerleştirmeden heykel ve videoya kadar farklı türde eserlerin yer aldığı serginin küratörlerinden Mürteza Fidan sergide yer alan eserlerin kökenlerini oluşturan kültürel veya toplumsal göstergeler arasındaki iletişimin asıl temayı oluşturmadığına dikkat çekiyor. Esas olanın kültürler arası farklılıkların bilincine vararak, esas öznenin kendi davranışını kendine yönelik değerlendirmenin bir aracına dönüştürüp dönüştüremeyeceği olduğunu belirten Fidan şöyle devam etti: “Önemli olan sanatçıların çalışmalarının birbiriyle uyumlu ya da ilişkili olup olmadığı değil, bir yapıttan diğerine geçiş esnasında yapıt içeriklerinin yeniden nasıl oluştukları, nasıl parçalandıkları ve izleyicide bu duruma ilişkin nasıl bir tutum geliştiğidir.” Başka Dünyalar adlı sergi, 23 Kasım 2010 tarihine kadar, haftanın her günü 10.00– 9.00 saatleri arasında Siemens Sanat’ta ziyaret edilebilir.

03.10.2010


 

İslâm âlimleri, ‘Peygamber Yolu’nu anlatacak

YENİ Ümit ve Hira dergileri, 09-10 Ekim tarihlerinde Fırat Kültür Merkezi’nde “Peygamber Yolu” temasıyla uluslararası sempozyum gerçekleştirecek.

Sempozyuma katılacak İslâm âlimleri, Kur’ân, sünnet, Hulefa-i Raşidin ve sahebe çizgisinden peygamber yolunu anlatacak. Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Ergün Çapan, sempozyumu düzenlemelerindeki temel amacın; peygamber yolunun Kur’ân, sünnet, Hulefa-i Raşidin ve sahabe çizgisini aklî ve naklî delilerle ortaya koymak olduğunu söyledi. Örnek modeller ve örnek insanların yetiştiği peygamber yolunun tekrar nazara sunulması için sempozyum yoluna başvurduklarını ifade eden Çapan, sempozyumun hedeflerini, “İslâm dinini doğru anlayıp doğru yaşamada dünden bugüne rehberlik yapan Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat çizgisini ‘Peygamber Yolu’ adı altında ele alarak güçlü bir şekilde dile getirmek ve günümüz insanının dikkatini çekmektir. Ehl-i Sünnet çizgisinin ‘Peygamber Yolu’ başlığı altında ele almamızın temel sebebi ise; hem konunun hakikatini vurgulamak hem de farklı anlayış ve yorumdaki insanları tahrik etmemektir. Bunun için sempozyumda ele alınan konularda temel eksen; Peygamber Yolu’nun Kur’ân, sünnet, Hulefa-i Raşidin ve sahabe çizgisi olduğunu aklî ve naklî delillerle ortaya koymaktır.” şeklinde açıkladı.

İstanbul / Said Temur

03.10.2010


 

Şapka Kanununa muhalefetten asılan Atıf Hoca’ya anıt mezar

4 ŞUBAT 1926 tarihinde Şapka Kanununa muhalefetten İstiklâl Mahkemeleri tarafından yargılandıktan sonra idam edilen ve mezarı 74 yıl sonra bulunan İskilipli Atıf Hoca’ya anıt mezar yapılıyor.

İskilipli Atıf Hoca, Ankara İstiklâl Mahkemesi kararıyla 1926’da idam edildi. Ne cenazesi yıkandı ne de cenaze namazı kılındı. Kimsesiz mezarlığındaki kabri, mahkemede zabıt kâtipliği yapan ve Atıf Hoca’nın idam ve defninde bulunan bir kişinin oğluna bıraktığı vasiyet ile 2000 yılında bulundu. Atıf Hoca’nın kemikleri, yeğenlerinden alınan kan, tırnak ve saç örnekleriyle yapılan DNA testi de pozitif çıkınca, 2008’de Fazilet Partisi eski Hatay Milletvekili Dr. Mehmet Sılay ve İskilip eski Belediye Başkanı Orhan Öztürk tarafından alınarak, İskilip’teki Gülbaba Mezarlığına getirildi. Cenaze namazı yıllar sonra kılınan Atıf Hoca, Gülbaba Mezarlığında defnedildi.

İSKİLİP HALKI İSTEDİ

Atıf Hoca’nın kabrine sahip çıkan İskilip halkının yoğun isteği üzerine bir süredir yapımı konuşulan anıt mezar için çalışmalar başlatıldı. Anıt mezar için projesinin çizildiğini söyleyen İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, adı İskiliple birlikte anılan Atıf Hoca'nın kabrinin yapılması için hem ilçeden hem de ilçe dışından yoğun istek olduğunu ifade etti. Sezer, “Mezar yeri ile ilgili vatandaşlarımızın dernek kurma çalışmaları da bitmek üzere. Proje çizimleri biten mezarı kısa sürede yapmayı planlıyoruz” dedi. Proje ile ilgili detayları daha sonra vereceğini ifade eden Başkan Sezer, “Anıt mezarın yapılmasıyla bir büyüğümüze daha görevimizi yerine getirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

03.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.