Yurt Haber |
Leblebi, 35 çeşidiyle damaklara hitap ediyor |
LEBLEBİ diyarı olarak bilinen Çorum’da üreticiler, tuzlu, çıtır, beyaz, soslu-baharatlı, çikolatalı, şekerli, kaplamalı, ballı-susamlı, sade ve cips leblebi olmak üzere 35 çeşidi bulunan meşhur ‘’Çorum Leblebisi’’ni daha kaliteli üretmek için çaba gösteriyor. Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası’nın, 2008 yılı içerisinde üye sayısının düştüğü gerekçesiyle kapatılmasının ardından bireysel olarak çalışmalarını sürdüren üreticiler, kendi girişimleriyle daha kaliteli ürün çıkarmaya çalışıyor. Yıllık yaklaşık 3 bin tona yakın leblebinin üretildiği Çorum’dan başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkeleri, Avustralya, Amerika, Kanada ve Asya ülkelerine ise talepler doğrultusunda leblebi ihracı yapılıyor. Şehirde kuru yemiş ve leblebi satıcısı olarak 200 iş yeri bulunuyor. Bunlardan 55’i kendi ürettiği leblebiyi satarak Türkiye pazarının yüzde 25’ine hitap ediyor. Çorum leblebisinin, yıllardır babadan oğula geçen ‘’kavurma ustalığı’’ sonucu aldığı tat dolayısıyla kazandığı ünü, her geçen gün kendini geliştirerek daha geniş alanlara yayılıyor. |
26.09.2010 |