Güncel |
Karabük adeta ‘Nur fabrikası’oldu |
BEDİÜZZAMAN Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Bolu’dan sonraki durağı Karabük ili oldu. Fabrikalar şehri Karabük, Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın gelmesiyle birlikte adeta bir Nur fabrikasına dönüştü. Karabük şehir merkezindeki Albay Karaoğlanoğlu Caddesi’ndeki meydana konaklayan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı günboyu Karabük’ün misafiri oldu. Hizmet Tırı, Demir-Çelik Fabrikasıyla meşhur Karabük’ün demir gibi, çelik gibi sağlam Nur âşıkları tarafından büyük bir ilgi ve muhabbet ile karşılandı. Bediüzzaman Said Nursî yaşadığı müddet boyunca Karabük iline hiç gelmemişti. Ancak 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili olan Karabük’ün Eflani ilçesinden Bediüzzaman’ın saff-ı evvel talebelerinden Mustafa Sungur gibi bir Nur Talebesi çıktı. Vefatının 50. yılı münasebetiyle Bediüzzaman’ı ve dâvâsını tanıtmak maksadıyla yollara düşen Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı vasıtasıyla Bediüzzaman Said Nursî’nin şahs-ı manevisi Karabük ilini ziyaret etmiş oldu. Bolu’nun serinliğinin ardından sımsıcak bir gün ile Bediüzzaman Hizmet Tırı’nı karşılayan Karabük’te, tır şehrin en merkezî meydanında öğleden sonradan itibaren akşama kadar konakladı. Özellikle Hizmet Tırı’nı ziyaret etmek amacıyla gelenlerin yanı sıra, çarşıya günlük işlerini görmek maksadıyla gelen Karabüklüler de Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nda düzenlenen programa iştirak ettiler. Sunuculuğunu Melih Atom’un yaptığı programda öncelikli olarak Hizmet Tırı’nın İkinci Bölge Koordinatörü olan Faik Altun bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Bediüzzaman’ın fikirlerinin ve onun yüz yıllık problemlere sunduğu çözümlerin bu vesilelerle insanlara birebir olarak anlatılmasının önemine dikkat çeken Altun, “Bu inanç ve coşkuyla sizlerin huzuruna geldik, daha doğrusu fikirleri, görüşleri, dersleri ve eserleri ile Bediüzzaman Said Nursî’yi sizlerin huzuruna getirdik” dedi.
“Reçete, Risâle-i Nur’da” Altun’un ardından bir konuşma yapan Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi ve yazarımız Sami Cebeci ise konuşmasına Bediüzzaman Said Nursî ve Risâle-i Nur eserleri hakkında bilgi vererek başladı. Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatında takip ettiği maksatlardan birinin insanların imanını kurtarmak olduğunun altını çizen Sami Cebeci, iman kurtarma meselesinin insan için en ehemmiyetli mesele olduğunu ifade etti. Bediüzzaman’ın diğer bir maksadının ise din ilimleri ile fen ilimlerinin birlikte okutulacağı bir üniversite kurmak olduğunu belirten Cebeci, “Bediüzzaman özetle, aklın fen ilimleriyle aydınlanacağını, vicdanın ise din ilimleriyle nurlanacağını ifade ediyor. İkisinin birleşmesiyle ise talebenin himmetinin pervaz edeceğini belirtir. Yani din ilimleri ile fen ilimleri bir arada okutulmalıdır. İşte Bediüzzaman’ın hayali buydu. Bediüzzaman bu hayalini ve maksadını üniversite kurulamasa da başka bir vasıta ile gerçekleştirmiştir. Okullarında fen ilimlerini öğrenen talebeler, Risâle-i Nur eserleri ile de din ilimleri ihtiyacını karşılıyor ve böylece iki ilim Nur Talebelerinde imtizac ediyor. İşte insanlığı kurtaracak reçete budur” ifadelerini kullandı. Hizmet Tırı’nın Türkiye’yi bir baştan bir başa dolaşmasının maksadının bu vatanın bir evlâdı olan Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin fikirlerini vatandaşlarımıza ulaştırmak olduğunu vurgulayan Cebeci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bediüzzaman Hazretleri bu vatanın bir evlâdıdır. Ünü sadece ülkemizle kalmamış, sınırlarımızı aşmış, dünyanın 7 kıt'asında tanınmış, eserleri 50’den fazla dünya diline tercüme edilmiş ve okunur hale gelmiş bir âlimdir. Bütün dünya onu tanırken, hâlâ Türkiye’mizde tanımayan, duymayan vatandaşlarımız var ise, ‘Ey Ahali, gelin, bakın... Ülkemizde yetişmiş böyle bir âlim var. Eserleri doğrudan doğruya imanı, İslâmı anlatıyor. Gelin bu güzellikleri beraber paylaşalım’ mesajını bu vatandaşlarımıza ulaştırmak maksadıyla bu tır ülkemizi dolaşmaktadır. Yeni Asya Medya Grubu işte bu maksatla bu hizmeti başlatmıştır. Allah bu önemli faaliyette emeği geçen herkesten razı olsun.”
“Bediüzzaman manen Karabük ile alâkadardır” Sami Cebeci’nin ardından Yeni Asya Medya Grup Karabük il temsilciliği adına bir teşekkür konuşması yapan Recep Kök ise şunları ifade etti: “Dâvetimize icabet ederek, bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Yeni Asya Medya Grubu, tarihte ilk defa yapılan böyle bir faaliyete imza atmıştır. Bu tarz bir tanıtım hizmetine ilk defa şahit oluyoruz. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı Edirne’den yola çıktı ve neredeyse bütün bölgeleri dolaşacak. İşte bu güzergâh üzerinde Karabük ilimizi de ihmal etmedikleri için Yeni Asya’ya sonsuz şükranlarımızı arz ediyorum. Üstad Bediüzzaman Hazretleri belki sağlığında ilimize gelememiştir, ama ilimizle çok alâkalıdır. Çünkü şu anda hayatta olan önemli talebelerinden Mustafa Sungur Karabük Eflanilidir. Daha sonra Safranbolulu rahmetli Hıfzı Bayram Ağabeyimiz Bediüzzaman’ın Talebesidir, eserlerde de ismi geçmektedir. Yine Hüsnü Bayram Ağabeyimiz sağdır ve Bediüzzaman’ın şoförlüğünü yapmıştır. Hüsnü Bayram, Hıfzı Bayram Ağabeyin oğludur. Merhum Mustafa Osman Abimiz de Üstad’ın Talebesidir. Dolayısıyla Üstadımız manen Karabükle, Safranbolu ile doğrudan ve yakından alâkalıdır. Bu sebeple ben Üstadımızın şu anda manen aramızda olduğunu kabul ediyorum. Kendisine ve bu dünyadan ayrılan merhum talebelerine de buradan Fatihalar gönderiyoruz. Hepinize teşekkür ediyoruz.” Recep Kök’ün konuşmasının ardından Risale-i Nur Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan “Işık Doğudan Yükselir” adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Vatandaşların sinevizyon gösterisini merak ve ilgi ile takip ettikleri gözlendi. Akşam saatlerine kadar Karabük il merkezinde konaklayan tırın hemen önünde Yeni Asya Neşriyat’ın bir kitap standı da gün boyu açık kaldı. Konuşmalar ve sinevizyon gösteriminin ardından yazarımız Sami Cebeci kitaplarını imzaladı. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nı ziyaret eden bütün Karabüklülere Bediüzzaman’ı ve Risâle-i Nur’u tanıtan kitap, broşür ve dergiler takdim edildi. Bunun yanı sıra Yeni Asya Gazetesi’nin o günkü nüshası da ücretsiz olarak dağıtıldı.
“Bu muhteşem bir hizmet” Karabüklü emekli bir öğretmen olan İsmail Ulu ise Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı hakkında şu görüşleri beyan etti: “Bediüzzaman Hazretleri’nin tanıtımı için Karabük ilimize geldiğiniz için büyük memnuniyet duyduk. Üstad Hazretlerinin eserleri artık bütün dünya dillerine çevriliyor. Bütün dünya Risâle-i Nurları okumaya başladı. Bundan sonra herkes onu tanıyacaktır. Bu tarz açık hava toplantıları gerçekten muhteşem bir hizmettir. Yoldan geçenlerin ve vatandaşların oldukça ilgisini çektiğini gözledim. Risâle-i Nur dâvâsına büyük bir hizmet ve katkı olduğu için Yeni Asya Medya Grubu’na teşekkür ediyorum.”
“Türkiye’de bu hizmet bir ilk” Gazetemizin Karabük ilinde gönüllü ve fahri muhabirliğini de üstlenen Adem Döngel de Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nı ziyaret edenler arasındaydı. Döngel, Hizmet Tırı ile ilgili şu görüşleri paylaştı: “Türkiye’de bu hizmet bir ilktir. Bu adımı da Yeni Asya atmıştır. Bunun devamını arzu ediyoruz. Her yıl bu şekilde tanıtım turlarının düzenlenmesini istiyoruz. Gönül ister ki, biz de bu tırın arkasına takılıp Üstadımız ile birlikte Türkiye’yi adım adım dolaşabilsek. Belki bizzat bulunamıyoruz, ama manen ve duâlarımızla Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı ile gittiği her yerde birlikteyiz. Gazetemizden ve internetten bu turu takip ediyoruz. Bu hayırlı görevde bulunan herkese teşekkür ediyoruz.”
“Cennetâsâ baharların müjdecisi gibi” Din görevlisi olarak Karabük’te çalışan Abidin Doğan ise, “Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Karabük’e uğramasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Üstadımız 28 sene hapishane hapishane, diyar diyar gezdirilmiş. Çok zor şartlarda hizmetini sürdürmüş. Lâkin şimdi bakıyoruz ki, hakikaten Üstadımızın o zamanlar işaret ettiği “bayramları”, “cennetâsâ baharları” yaşıyoruz. Açık bir havada, sımsıcak bir günde bir zamanlar yasak olan, gizli gizli okunan bu eserler bugün adeta bir bayram, bir şenlik havası içinde burada yankılanıyor. Bu vesileyle teşekkür ediyoruz.”
UMUT YAVUZ KARABÜK Çaycuma’dan Hizmet Tırı’nı görmeye geldi BEDİÜZZAMAN’IN Karabük’e geleceğini duyar duymaz apar topar Çaycuma’dan buraya gelen Aydın Yol, sorduğumuz sorulara şu şekilde cevap verdi: “Ben aslında Çaycumalıyım. Karabük’te böyle bir faaliyet olduğunu duyar duymaz kalktım Karabük’e geldim. Ben de burada misafirim yani. Bu faaliyet, bu hizmet tarzı oldukça etkili ve güzel. Bize huzur ve mutluluk verdiniz. İnşallah Üstadımızın dâvâsını daha geniş halk kitlelerine duyurmakta etkili olacağına inanıyorum. Allah bu hizmeti yapanlardan razı olsun... Allah yolunuzu açık etsin.” “Yeni Asya’ya müteşekkiriz,emeği geçenleri kutluyoruz'' KARABÜK Demir Çelik Fabrikası’ndan emekli olan Kemal Tabak ise Yeni Asya Medya Grubu’nun bu büyük hizmetinden dolayı çok müteşekkir olduklarını söyledi. Tabak, emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirtti. Karabüklü hanımlardan ve bir öğretmen olan Feyzanur Tokgöz ise Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Karabük’e de uğramış olmasının çok büyük ve manidar bir hizmet olduğunu ifade etti. Bediüzzaman’ı tanımayan, bilmeyenlerin bu vesileyle onu ve eserlerini tanıma fırsatı yakaladıklarını ifade eden Tokgöz, hizmette çalışan herkese şükranlarını sundu. Safranbolu’dan da Bediüzzaman geçti KARABÜK’TE bir gün ve bir gece konaklayan Hizmet Tırı, UNESCO tarafından koruma altına alınan ve tarihî konaklarıyla meşhur Safranbolu’da da arz-ı endam edip turladı. Safranbolu’da geçmişin güzelliklerini günümüze yansıtan tarihî konaklar arasında, geçmişten gelen “Nurlu hakikatleri” günümüze yansıtan Bediüzzaman Said Nursî’nin Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın bir araya gelmesi oldukça manidar bir görüntü oluşmasına yol açtı. Bu güzel buluşmanın ardından Hizmet Tırı, Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatında önemli bir yeri bulunan Kastamonu’ya doğru yola çıktı. |
25.09.2010 |