Güncel |
Bolulular Bediüzzaman’a “Hoşgeldin” dedi |
1. BÖLGE turunu tamamlayan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı bütün hızıyla 2. bölge turuna devam ediyor. Bediüzzaman Hizmet Tır’ının bugünkü ilk durağı Bolu oldu. Bolu’nun kalbinde, merkezinde Bediüzzaman’ın ismi ve resmi arz-ı endam etti. Sabahın erken saatlerinde Bolu’nun caddelerinden geçerek, merkezindeki Kardelen Sineması’nın hemen önündeki büyük meydanda konaklayan Bediüzzaman Hizmet Tır’ı güne yeni başlayan Boluluların dikkatini celb etti. Bolulular, Bolu’ya kısa süreliğine misafir olmak maksadıyla buraya gelen Hizmet Tır’ını hemen bağırlarına bastı. Uzun yıllar boyunca Bolu’da Bediüzzaman Said Nursî ve Risâle-i Nur kelimeleri ancak fısıldanarak söylenebilirken, şimdi ise, Valilik Binası, Kardelen Sineması ve Anıtpark’ın tam ortasındaki geniş meydanda adeta haykırırcasına ilânat ile insanları kendisine celb ediyordu. Bolu’nun bu en hareketli meydanında sabah saatlerinde 2 saate yakın konaklayan Bolulular ile birlikte olan Hizmet Tırı’nı ziyarete gelenlere Said Nursî ve Risâle-i Nur’u tanıtan çeşitli dokümanlar, Yeni Asya Gazetesi ve hediye kitap ve kasetler takdim edildi. Daha önce tanıyan da, ilk defa duyan da Bediüzzaman’ın Bolu’ya gelişinden dolayı memnuniyet duyuyor ve hep bir ağızdan Bolulular Bediüzzaman’ın şahs-ı manevisine “Hoşgeldin” diyordu. Bediüzzaman Hizmet ve Tanıtım Tırı’nın İkinci Bölge Koordinatörü olan Faik Altun, “Bediüzzaman ve Risâle-i Nur artık meydanlardadır. Daha geniş kitlelere bu şekilde ulaşmış oluyoruz. Said Nursî bu vesileyle zihinlere ve kalplere nakşoluyor ve bir iz bırakılmış oluyor.” diyordu. Bolu’daki kısa programla ilgili konuşan Altun, “Bediüzzaman Hizmet ve Tanıtım Tırı İkinci bölge koordinatörü olarak Düzce’den görevi devraldık. Bolu’da kısa süreli bir konaklama yapıyoruz. Buranın en işlek ve en güzel meydanındayız. Halkın ilgi ve alâkası olduğunu görüyoruz. Anlaşılıyor ki burada 1 tam gün bile dursak yeterli gelmeyecek. Bolulular da uzun süre kalmamızı istiyorlardı. Ancak programımız gereği tekrar yollara çıkmamız gerekecek. Yine de maksat hasıl olmuştur. Kısa bir süre de olsa Bolu’da Bolulular ile birlikte olmaktan memnun olduk. Bundan sonraki durağımız ise Karabük olacak.” dedi. Hizmet Tırı’nın Bolu’ya gelişiyle ilgili görüşlerini sorduğumuz Feyzullah Güneş ise şu ifadeleri kullandı: “Bediüzzaman’ı Bolu’da ağırladık. Gönül isterdi ki daha uzun süreli bir program tertip edilsin. Ancak şimdilik imkânlar buna elverdi. Üstad’ın ve Risâle-i Nur’un ilânatı anlamında herkes faydalandı. İnşallah daha uzun süreli ve daha güzel şeyler yaparız. Buradaki ilgi ve beklentiyi görünce, lokal olarak bizim de ilerleyen zamanlarda burada benzeri bir faaliyet yapabileceğimiz fikri hasıl oldu. Özellikle çok değerli yazarlarımızı da getirerek daha geniş soluklu programlar tertip edeceğiz. Bolululara bir vaat ve müjde olsun.”
Adeta Nur’un bayramı Hizmet Tırı’nı ziyaret eden ve işçi emeklisi olan Mehmet Aydoğan ise, “1977-78’den beri Yeni Asya camiası içerisindeyim. O zamanlar insanlar Bediüzzaman veya Risâle-i Nur ismine karşı oldukça temkinliydi. Sanki yasak, sakıncalı birşeymiş gibi korkarak yaklaşırlardı. Bu zihniyet ne yazık ki yıllarca devam etti. Belki hâlâ etkileri devam ediyordur. Ancak zaman içinde bu değişmektedir. Yapılan hizmetler, çaba ve gayretler neticelerini vermeye başladı. Bu müthiş bir hadisedir. Dışarıdan belki insanlar normal karşılayabilir. Burada şu tırın sadece duruyor olması bile müthiş bir hadisedir. Çok sevinçli ve mutluyuz. Adeta nurun bayramı yaşanmaktadır. İnsanlar daha evvel birbirlerine fısıldayarak konuşurlardı. Daha önce hiçbir grup bunu yapmaya cesaret edemedi. Yeni Asya her meselede hep öncülük etti. Bu konuda da yine Yeni Asya’nın bir öncülüğüne şahit olmuş oluyoruz. Bu büyük bir hizmet ve nimettir Emekli Başkomser İsmal Turgut Akgür ise bu hizmetin büyüklüğünün tarif edilemeyeceğini söylüyor. Aslen Ankaralı olan ve 30 senedir Bolu’da yaşayan Akgür şöyle konuştu: “Risâle-i Nurları ben 72 yılında Erzincan’da tanıdım. O günden bu yana da Yeni Asya Gazetesi abonesiyim. Bu büyük bir nimettir bence. Bu hizmet sözlerle anlatılamaz büyük bir hizmettir. Eskiden gizlenerek, saklanarak okunan Risâle-i Nurların ve onun muhterem müellifi Bediüzzaman Said Nursî’nin böyle haykırırcasına meydanlarda yer alması ve insanların temaşa etmesi tarifi mümkün olmayan büyük bir hizmet ve nimettir. Allah bu hizmete vesile olanlar ve emek verenlerden razı olsun. Bence artık çekinmeden Risâle-i Nur hakikatlerinin haykırılmasının zamanı gelmiştir. İnsanların buna ihtiyacı vardır.”
Bolulu hanımlar Bediüzzaman’a “hoşgeldin” diyor Bolu’da hanımların Hizmet Tırı’na oldukça ilgi gösterdiği gözlendi. Bir ev hanımı olan Hatice Yılmaz, “Bolulu bir hanım olarak Bediüzzaman Hizmet Tırı’nın şehrimize gelmesi hepimizi şereflendirmiştir. Çok büyük bir gurur duyuyoruz.” diyor... Etrafındaki diğer Bolulu hanımların tasdik ifadeleri eşliğinde ve onların da adına Hatice Yılmaz şunları söylüyor: “Risâle-i Nur inkişafının bir göstergesidir bu. Yeni Asya’nın bu husustaki hizmetleri meyvelerini vermiştir. Bediüzzaman Said Nursî’nin ilminin ışığıyla açtığı yolda ilerliyoruz. Bolu’da çoğu kişi Risâle-i Nurları tanımakta... Biraz evvel ortaokul çocukları geldi. Bediüzzaman’ı tanıdıklarını söylediler ve büyük bir sevinçle broşür ve gazete aldılar. Burası Bolu’nun tam merkezi. Kardelen Sineması’nın önü... Burada sık sık etkinlikler ve konser, sergi gibi faaliyetler yapılır. Şimdi de bir nevî Bediüzzaman Said Nursî’nin neşrettiği hakikatlerin adeta manevî bir konseri hükmünde bir olaya şahitlik ediyoruz. Burada onun eserleri, tanıtım tırı, manevî şahsiyeti konuşuyor bizce. Bediüzzaman belki hayatta değil ancak manevî olarak Bolu’ya gelmiştir. Biz de Bolulu hanımlar olarak ona “Hoşgeldin” demek için buraya gelmiş bulunmaktayız.”
Lise öğrencileri Risâle-i Nur’u araştıracak Bütün Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da okullar açılmış ve öğrenciler derslere başlamıştı. Ancak bazılarının dersi boştu ve bu vesileyle Bolu’nun merkezinde geziyorlardı. İşte bu öğrencilerden ikisi Enes Altun ve Mert Özakman’dı. Daha önce Risâle-i Nur’u duymamış olan öğrenciler, şimdi merak ettiklerini ve mutlaka araştıracaklarını söyledi. Anadolu Teknik Lisesi, Lise 1. sınıf öğrencisi olan Enes Altun şunları söyledi: “Bediüzzaman’ı ve Risâle-i Nur’u daha önce duymamıştım. Dersimiz boştu, biz de meydanda gezelim dedik. Burada tırla karşılaştık. Bediüzzaman ve Risâle-i Nur ile ilgili verilen dokümanlardan aldık. İnternetten de araştıracağım.” Enes’in sınıf arkadaşı olan Mert Özakman da şöyle konuştu: “Bediüzzaman’ı daha önce duymamıştım. Şimdi öğrenmiş ve tanımış olduk. Buraya gelmiş, hoşgelmiş. Biz de memnun olduk. Açıkçası hiçbir bilgim yoktu, ama şimdi öğrenmiş olacağım. Bunun için de çok memnunum.”
Karabük yolunda Gerede’de duruldu Bolu’da 2 saate yakın konaklayan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı daha geniş bir program yapmak üzere Karabük’e doğru yol aldı. Yol üzerinde 10 dakika süreyle Gerede mevkiinde de durup orada kendisini bekleyen Geredeliler’i ziyaret etti. Gerede’de İsmail Cevahirli, Mehmet Varol ve Süleyman Mavigöz de Bediüzzaman Hizmet Tırı’nı selâmlayanlar arasındaydı. Zeki Bağıllı ve Yusuf Yüksel ise, “Bediüzzaman Tırı’nın Gerede’den geçiş yapacağını duyduk. Koşa koşa buraya geldik. En azından geçişini izlemek ve görmek istedik. Gönül isterdi ki, Gerede de konaklasın ve programlar yapılsın. En azından Bediüzzaman Hizmet Tırı’nı burada görmekten dolayı memnunuz. Yolunuz açık olsun” dediler.
UMUT YAVUZ BOLU/ GEREDE
Ben de Bediüzzaman’a “hoşgeldin” diyorum
Bediüzzaman Hizmet Tırı’nın bir misafiri de Zafer Dinçer idi. Aslında her sabah meydanı süpüren ve temizleyen bir belediye görevlisi olan Zafer Dinçer evsahibi sayılırdı. İşte Zafer Dinçer de bir evsahibi olarak “hoşgeldin” demek istiyor ve şunları söylüyordu: “Ben her sabah burayı süpürürüm, tertemiz ederim. Bugün sizler buraya konuk olmuşsunuz. Misafirimizsiniz. Hoşgelmişsiniz. Bediüzzaman Said Nursî’yi daha önce duymamıştım. Ama şimdi merak ettim doğrusu. Ben de dağıtmış olduğunuz dokümanlardan aldım. Bunları mutlaka okuyup, bu zatın kim olduğunu ve ne gibi eserler vermiş olduğunu öğreneceğim. Tekrar sizlere ve Bediüzzaman Hizmet ve Tanıtım Tır'ına “hoşgeldiniz” diyorum.”
Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı dün Karabük'teydi Bediüzzaman tırı Bolu'dan sonra geniş bir tanıtım programı yapmak maksadıyla Karabük iline ulaştı. Karabük'te şehir merkezindeki Albay Karaoğlanoğlu Cadddesi'ndeki meydanda konuşlanan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı dün günboyu Karabük'te konakladı. Bediüzzaman Hizmet Tırı Karabük'ten sonra bugün sabah yine çeşitli program ve tanıtım faaliyetleri yapmak üzere Kastamonu'ya doğru yola çıkacak. (Karabük programıyla ilgili detaylar yarın Yeni Asya'da...)
Bolu Risâle-i Nur’a kucak açtı Bolu’da Yeni Asya Gazetesi Bürosu’nu işleten emekli müezzin İbrahim Güneş de duygularını şöyle dile getirdi: “Aslen Diyarbakırlıyım, 23 seneden beri Bolu’da yaşıyoruz. Burada Yeni Asya Bürosu’nu çalıştırıyorum. 1990 yılından beridir bu görevi yürütüyorum. Şimdi sevincimden gözlerim yaşarıyor. Bunlara vesile olanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Zaman vardı ki, biz arka sokaklardan yürürdük ki, bizi kimseler görmesin. Şimdi ise Allah’a şükür böyle meydanlardan haykırılıyor bu hakikatler. Onun için çok huzurlu ve mutluyuz. Bu hizmet İnşallah bir fütuhata vesile olacaktır. Bu tırın Türkiye’yi gezmesi, Bediüzzaman’ın burada olması zaten başlı başına bir fütuhattır. Bolu halkı Bediüzzaman’ı tanımaktadır. Bu vesileyle daha yakından tanıyacaktır. Sizin de gördüğünüz gibi insanlar ilgi gösteriyor. Bu da Bediüzzaman’a ve Risâle-i Nur’a Boluluların kucak açtığının bir göstergesidir. Bunun yanında Yeni Asya okuyucularına, Yeni Asya’ya sahip çıkmalarını salık veriyorum. Ben ilk gününden bu yana takip ediyorum ve sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer yaşım ve sağlığım müsaade etse, şimdi de eskiden yaptığım gibi gazeteleri koltuğumun altına alıp sokak sokak dağıtırım...” |
24.09.2010 |