16 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İNŞAATLAR BAŞLARSA GÖRÜŞMELER DURUR

Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi, İsrail ile Filistinliler arasında dün Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılan görüşmeler sırasında, İsrail’in Batı Şeria’daki inşaatları yeniden başlatması halinde, Filistin tarafının doğrudan görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunduğunu öne sürdü.

Gazete, İsrail tarafının 10 aydır devam eden Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde uygulanan inşaat yasağını uzatmayacağını da vurguladığını kaydetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Yahudi yerleşimleri için aldığı inşaatlarda yasak kararı, bu ayın 26’sında sona eriyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü ve Filistinli görüşmeci heyeti üyelerinden Nebil Ebu Rudeyna, gazeteye Amerikalılar’ın İsrail’e inşaat yasağının devam ettirilmesi yönünde baskı yapacaklarını da ifade etti. Öte yandan Haaretz gazetesi de Netanyahu’nun dünkü görüşmede Abbas’a, yerleşimlerdeki inşaat yasağının sonlandırılmasının, barış görüşmelerini başarısızlığa uğratmasına izin vermemesini söylediğini belirtti. Abbas ve Netanyahu, doğrudan görüşmeler kapsamında bugün öğleden sonra Kudüs’te bir araya gelecekler. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun resmî konutundaki görüşmeler, Netanyahu’nun göreve geldiğinden bu yana Kudüs’te, her iki taraf arasındaki ilk buluşma olması açısından önem taşıyor. Abbas ve Netanyahu’nun ilk olarak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile daha sonra da başbaşa görüşmeleri bekleniyor. Doğrudan görüşmeleri amacı iki devlet oluşturmak ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail-Filistin görüşmelerinin amacının iki devlet oluşturmak olduğunu söyledi. Mitchell, Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde bugün ikinci turu başlayan İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu barış görüşmelerine katılan tarafların ortak amacının, iki halk için iki devlet oluşturmak olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’de 20 ay aradan sonra 2 Eylül’de yapılan ilk doğrudan görüşmelerin ardından, dün Şarm El Şeyh’te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Mitchell’in katılımıyla ikinci tur için bir araya gelmişti. Amerikalı arabulucu, görüşmede, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarının yavaşlatılmasını öngören moratoryum konusunda bir ilerleme olup olmadığına ilişkin soruya doğrudan cevap vermezken, Clinton ve kendisinin görüşmelerin doğru yönde ilerlediğine inandığını söylemekle yetindi. Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimlerinin çoğundaki inşaatlara yönelik 10 aylık moratoryum 26 Eylül’de sona eriyor. ABD, İsrail’in moratoryumu uzatmasını istiyor. Filistin tarafı ise inşaatların tamamen durdurulmasını talep ediyor. Washington yönetimi, yerleşim birimleri, güvenlik, sınırlar ve Filistinli mültecilerin akıbeti gibi önemli konuları içerecek bir çerçeve anlaşmasına bir yıl içinde varılmasını hedefliyor.

16.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İNŞAATLAR BAŞLARSA GÖRÜŞMELER DURUR

  ABD, Pakistan’ı 24 saatte 3 kez vurdu

  Komşuda üniversite öğrencileri çatıştı

  Tacik muhalefeti baskı altında

  Çin ile Japonya arasında kriz

  Kabil’de ABD karşıtı gösteri

  Hikmetyar: Seçimleri tanımıyoruz

  Amerikalı bir iş adamı tutuklandı

  Kuzey Kore’yi kasırga vurdu

  Ege’de göçmen operasyonu

  Pakistan’daki kalıcı konutların temeli atıldı

  Avusturya’da daha çok minareli cami yapılmalı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.