31 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Teknoloji çağı hüsranımız olmasın!

Öyle bir çağ ki ‘teknoloji çağı’ diye tabir ediyoruz ve bu teknoloji insanlığa zaman kazandıran yönlerini edinmek yerine, kaybettiren yanlarına yönelmekteyiz. Yüce yaratıcının bize bahşettiği değerli zamanımızın önemli bir kısmını sosyal paylaşımlara harcamak can sıkıcı! Önceleri masum gibi görünen facebook, friendfeed, twitter vb. siteler sırf eski arkadaşlara ulaşmak gayesiyle yapılmaktaydı. Şu an ise fayda sağlama noktasını aşıp, eğlenceye kaydıkları görünüyor.

Bu sosyal alanlar bir reklam pazarına dönüştü. Hemen hemen her internet sitesinin amaçlarını duyurmak, tanıtmak için bir hesabı olmakta, bu ise milyonlarca reklam demek.

Ve şu an tasarımcılara ayrı bir piyasa daha çıktı. Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde sayfası olan kullanıcılara veya kurumlara özel ve ucuz tasarımlar yapılmakta. Bu piyasanın gelişmesiyle artık çoğu kişinin web sayfası açmak yerine facebook türü sitelerde ücretsiz açabilecekleri sayfa alanları ortaya çıkmış bulunuyor. Asıl mesele bu değil aslında; sırf iletişim ve irtibat için kurulan bu siteler, büyük ölçüde zaman kaybına sebep olmasının yanı sıra fayda sağlamak, eğlenceye meylettirmek yönünde kullanılmakta.

Farklı amaçlara hizmet eden farklı kişiler tarafından yönetilen sayfaların tuzaklarına düşmek de cabası. Yani vaktimizin büyük bir bölümünü harcadığımız ortamlarda ne ile karşılaşılacağımız bilinmiyor. Sosyal olmak yolunda kurulan bu mekânların aslında tam tersine insanı asosyal yaptığı açık bir şekilde gözükmekte. Bu sebeple kitap okuma oranlarının da teknolojinin ilerlemesiyle düştüğü üzücü bir vakıadır. Teknolojinin gelmesi kitap okuma oranlarını büyük ölçüde sarstı. Bu sarsma ile okuma ibresi aşağı düştü. Özeleştiri yapmak amacımızdı. Herkes kendisi ile birlikte çevresini de muhasebeden geçirsin, eminim hak vereceksiniz

MUHAMMED ZORLU

[email protected]

31.08.2010


Daha güvenli bir website – I

Bu yazı dizisinde sitenizin güvenliğini üst düzeye çıkarma ile ilgili bilgiler vereceğim. Yüzde yüz güvenlik diye bir şey yoktur, ki bunu kimse iddia edemez. Görüyorsunuz ki milyonlarca dolarlık sistemler bile kırılabiliyor. Bahsedeceğim yöntemler sadece sisteme izinsiz girişleri en aza indirip, engellemek içindir.

İlk önce genel yöntemlerden başlayayım;

1. Domain paneli sizin yönetiminiz altında bulunsun ve şifreleri kesinlikle kimseyle paylaşmayın.

2. Host firmanız yerli ise Faaliyet Belgesinin (http://www.tib.gov.tr/YS-listesi.html) olmasına kesinlikle dikkat edin

3. Şifrenizi oluştururken şifrenizin içinde !’^+%&/()#=*.: türü karakterler bulundurun ve şifrenizi 6 karakterden fazla yapmaya çalışın.

4. Admin panelinizi “/admin /yonetici” değil de daha özel şeyler girerek gerçekleştirin. Admin panelinin bulunmasını en aza indirin ve yapabiliyorsanız yönetici panelini siteden bağımsız yapın yani herhangi bir yazıyı düzenlemek için vs. link koymayın. Eğer bu sizin işinizi zorlaştıracaksa ve bunu yapamayacaksanız admin panelinize kesinlikle dizin şifreleme koyun. Bunu Plesk, Cpanel ve Directadmin panellerinden yapabilirsiniz.

5. Web sitenizde kullanacağınız dosyaları kaynağı güvenilir yerlerden indirip kullanın. Neden derseniz, basit bir örnek vereyim; bir get.php dosyasını karşı taraftan aldınız ve siz kodları vs. hiç kontrol etmeden sitenize attınız. Bunu yapmakla aslında sitenize girilmesi için kocaman 2 tane yol açtınız. Peki bunlar ne; 1. Siz o dosyayı web sitenizde çalıştırır çalıştırmaz karşı tarafa bazı bilgiler gider (Ne gibi bilgiler: Dosyanın tam url adresi, sizin cookie adresiniz, IP adresiniz vs.) cookie karşı tarafa gittiği zaman zaten hacklenmeniz çok yüksek. 2. Karşı taraf get.php içerisine bir kod koymuştur. Bu kod sayesinde Uzaktan Dosya Çağırma (Remote File Include) ile ftp’i kontrol edebilir, veritabanınızdan bilgi değiştirebilir ve bütün dosyalarınızın kaynak kodlarını görebilir ve bu yöntem ile sadece sizin değil, eğer serverda biraz güvenlik sorunu varsa serverdaki bütün siteler kırılabilir.

6. Eğer kullandığınız script hazır ise veritabanı adını/yolunu kesinlikle değiştirin. Örneğin veritabanı yolu ndemir.com/db/forumwww.mdb ise siz bunu ndemir.com/kimsin/nurullah.mdb gibi değiştirin.

7. FTP Sunucunuzda Anomizer Login’e izin vermeyin. Özellikle WinNT ya da Win2000 kullanıyorsanız.

9. İletişim kısmından atılan mesajlar admin panelden değil de daha çok mailden kontrol edil. Yani iletişim kısmından gönderilen formlar mailinize gönderilsin ve Outlook & Windows Live Mail gibi programlar kullanarak mailinizi kontrol etmeniz daha faydalı.

Bu yazımda genel önlemleri ele aldım. Bir sonraki yazımda, web güvenliği ile ilgili daha profesyonel yöntemleri nasıl alabileceğimizi göreceğiz.

NURULLAH DEMİR

[email protected]

31.08.2010


Microsoft Casper'i ‘Dünyanın en iyi PC üreticisi’ seçti

Microsoft, Türkiye’nin teknoloji lideri Casper’ı, başarılı çalışmaları nedeniyle “Dünya’nın En İyi PC Üreticisi” seçti.

Microsoft tarafından düzenlenen “2010 İş Ortakları Yılın Ödülleri”nde “Dünya’nın En İyi PC Üreticisi” ödülüne layık görülen Casper, Microsoft’un tüm dünyadan katılım gösteren binlerce iş ortağı arasından bu prestijli ödülü almaya hak kazandı.

Microsoft, 2003 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdiği “Worldwide Partner Conference”ın (WPC) 2010 yılı etkinliğini bu yıl Washington’da düzenledi. Microsoft’un her yıl tüm dünyadaki iş ortaklarını olarak bir araya getirdiği konferansta aynı zamanda çeşitli kategorilere ayrılmış olan “2010 Yılın İş Ortakları Ödülleri” de dağıtıldı. Başarılı bir yıl geçiren ve yüksek performans gösteren birçok şirketin çeşitli kategorilerde yarıştığı ödül töreninde Casper, 3 bin bilgisayar üreticisi (OEM Orijinal Equipment Manufacture) arasından “Yılın En İyi Pc Üreticisi” seçildi. Konferansa 110 ülkeden yaklaşık 3 bin Microsoft iş ortağı katıldı.

Ödülü, Microsoft İş Ortaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Jon Roskill’nın elinden alan Casper CEO’su Charlotte Anne Lamprecht, Casper’ın bu ödüle layık görülmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Casper’ın her zaman en yeni teknolojileri dünya ile aynı anda tüketicilerine ulaştırdığını hatırlatan Lamprecht, “Amacımız dünyanın en başarılı ve en saygın bilişim şirketi olmak. Bu doğrultuda her yıl bir önceki yıldan daha iyisini başarabilmek için çalışıyor, işimizi daha da büyütmek için emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

31.08.2010


Web sitesi olanlara Flash Banner & menu

Web siteniz var ve Flash banner hazırlamak istiyorsanız Flash tasarım bilmenize gerek kalmadan iki dakikada sitenizin bannerini hazırlamanız mümkün.

Ayrıca siteleriniz için flash menü’de hazırlayabilirsiniz.

Flash Intro Banner

Maker www.aleosoft.com

Flash Intro Banner Maker adlı yazılımımız sayesinde dilediğiniz ölçülerde Flash bannerlar hazırlayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken hazırlayacağınız banner için ölçüleri yazılıma girmek ve kenar tipini seçmek. Ardından içerisinde kullanacağınız görselleri ya da yazıları yazarak SWF formatında çıktı alabilirsiniz.

Amara Intro and Banner Builder www.amarasoftware.com

Oldukça kolay kullanılan yazılım, üç adımda banner ve intro’lar hazırlayabileceğinizi sağlıyor.

Banner Maker Pro www.bannermakerpro.com

Alternatif olarak Banner Maker Pro adlı flash yazılımını da kullanmanız mümkün. Oldukça basit ve kullanışlı arayüzü ile banner yapmak dert olmayacak.

IncrediTools Banner and Intro Studio www.increditools.com

Efekt yönünden zengin olan Intro Studio gayet profesyonel görünümde banner’lar hazırlanabiliyor. Fakat önemli bir not: Bu programların ücretsiz sürümlerinde reklam olduğunu hatırlatalım.

31.08.2010


Kur'ân ayında harika bir Kur'ân sitesi- www.kuran-ikerim.org

KUR’ÂN-Ikerim.org sitesi başta Kur’ân hakikatleri, Kur’ân mu’cizeleri, ehl-i sünnete uygun Kur’ân tefsir ve mealleri, Kur’ân okuma, takip etme, Kur’ân öğrenme, tecvit ve talim eğitimi gibi ondan fazla başlık altında Kur’ân hizmeti vermektedir.

Kur'ânı Oku bölümünde, Hayrat Neşriyatın “tevafuklu Kur'anını” okuma imkânına sahipsiniz. İstediğiniz cüze, istediğiniz sureye veya sayfaya giderek Kur’ân okuyabilirsiniz. Sayfa sayfa da ilerleyebilirsiniz. Sayfaları Kur’ân Karileri (okuyucusu) Sudeys veya Abdüssamed’den dinleyebilirsiniz. Sayfada görülen Kur’ân-ı Kerim’i cüz cüz veya tamamını kaydederek, internete bağlı olmadığınız zamanlarda da bilgisayarınızdan okuyabilirsiniz. Sitede yer alan güzel bir özellik de “Kur'anda nerede kaldığınızı işaretleyebilmeniz.”

Sitede Hizmet Vakfına ait Kur’ân-ı Kerim’i flash formatında ve yaprakları çevirme keyfini yaşayarak okuma imkânı bulunmaktadır. Bu siteye her gün on binlerce insan girmekte ve istifade etmektedir.

Videolar bölümünde, Kur’ân ile ilgili “Kur-’ânın kulağa hoş gelmesi, kelimeler arasındaki sayısal uyumluluk” gibi ilginç konularda video çalışmalarını bulacaksınız. Sitede, 3 farklı kaynağa göre meal arama ve okuma hizmeti de bulunmaktadır. (Diyanet, Suat Yıldırım, Ümit Şimşek) Sitenin Tecvid eğitimi bölümü de dikkat çekmektedir.

Kur'ân ayı olan Ramazan’da Kur'ânla ilgili doyurucu içeriklerin yer aldığı bu siteyi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyor, siteyi hazırlayanlara da “Allah razı olsun. Bu güzel hizmet için teşekkür ederiz” diyoruz.

31.08.2010


Çevrimiçi depolamanıza yardımcı olalım

HUMYO - www.humyo.com Ücretsiz olarak 10 GB depolama alanı sunuyor.

Çevrimiçi klasörünüzü bilgisayarınıza bir sabit diskmiş gibi de gösterebiliyorsunuz.

WUALA - www.wuala.com

1 GB’lik ücretsiz depolama alanına sahip oluyorsunuz. Örneğin 20 GB’lik bir alanı Wuala’ya teslim ederseniz, bunun karşılığında Wuala 20 GB’lik verinizi dünyanın her yerinden erişilebilir kılıyor dosyaları sürükleyip bırakarak yükleyebiliyor veya indirebiliyorsunuz.

ADRIVE – www.adrive.com

ADRIVE ücretsiz olarak 50 GB’lik bir alanı sizin için web tarayıcılarından kullanılabilir kılıyor.

31.08.2010


LİNK TURU

-Kanal 24 televizyonunda yayınlanan ve Üstad Bediüzzaman’ın hayatının ve davasının konu edildiği Keşke Olmasaydı programını http://www.nurpenceresi.com/index.php?oku=1599 adresinden izleyebilirsiniz...

-Said Nursi’nin köyü Nurs TRT’de. İzlemek için, http://www.sentezhaber.com/said-nursinin-koyu-nurs-trtde.htm

-MuhabbetFedaileri-YeniAsyaForum 300 tane yeniliğiyle tekrar yayına girdi. www.muhabbetfedaileri.com – www.yeniasyaforum.com

31.08.2010


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Wireshark

Kablosuz erişim ile başka kişilere de internet erişim veriyorsanız, erişim verdiğiniz bilgisayarların ne kadar download yaptığını öğrenmeniz mümkün. Yani modeminizin üzerinden geçen tüm trafiği izleyebilirsiniz. Bu konuda bir program http://www.wireshark.org/ Bu ile ağ analiz aracı olarak profesyonel araçlardan biridir.

31.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.