26 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Teravih-i Enderun Salatin Camilerinde devam ediyor

İSTANBUL. 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının kültür-sanat, kültürel miras, kentsel uygulamalar ve kent kültürü alanlarında gerçekleştirdiği etkinlikler İstanbullular ile buluşmaya devam ediyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği projelerinden ‘’Ebru Tekneden Çıkıyor’’, 1 Eylülde Yeni Cami Hünkar Kasrı’nda gerçekleşecek ‘’Türk Ebrusunda Düzgünman Ekolü’’ sergisi ile başlayacak. İstanbul’un kültür hayatında köklü bir geçmişi olan ebru sanatının, klasik üslubunu devam ettirmesine olanak sağlamak ve unutulmaya yüz tutan bu sanat dalını genç kuşaklara tanıtmak amacıyla hayata geçirilen proje, kentin farklı noktalarında düzenlenecek ücretsiz atölye çalışmalarıyla devam edecek. Alparslan Babaoğlu danışmanlığında ve Sadreddin Özçimi koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında açılan sergi, 3 Ekime kadar Pazar hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında görülebilecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı katkılarıyla, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen ve kültür hayatına önemli katkılar sağlayan ‘’Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’’, Beyazıt Meydanı’nda devam ediyor. Fuar kapsamında resim ve hat sergileri, yazarlarla sohbet toplantıları ve imza günleri de yer alıyor. Ayrıca fuarı gezen ziyaretçiler, her akşam bir tasavvuf musikisi konseri izleyebiliyor. Fuar alanı, ramazan boyunca her gün saat 11.00’den 24.00’e kadar ziyaretçilere hizmet veriyor.

UNUTULAN BİR

İSTANBUL RİTÜELİ

Ajansın Klasik Türk Müziği Yönetmenliği projelerinden ‘’Unutulan Bir İstanbul Ritüeli: Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’, İstanbul’un salatin camilerinde devam ediyor. İstanbul Müftülüğünün destekleriyle 10 Ağustos tarihinde Sultanahmet Camisi’nde teravih namazı ile başlayan etkinlik, bugün Beyoğlu Cihangir Camisi, 27 Ağustosta Beşiktaş Sinanpaşa Camisi, 28 Ağustosta Üsküdar Valide-i Cedid Camisi, 29 Ağustosta Sarıyer Ali Kethüda Camisi, 30 Ağustosta Eyüp Sultan Camisi, 31 Ağustosta Beyoğlu Büyük Piyalepaşa Camisi ve 1 Eylülde Maltepe Merkez Camisi’nde devam edecek.

MAHYA TASARIM YARIŞMASI

İSTANBUL 2010 AKB Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından düzenlenen ve zaman içinde kullanılagelen formların sınırlı kalması ve uygulamacılarının azalması sebebiyle unutulmaya yüz tutan mahyacılığı çağdaş tasarımla buluşturmayı amaçlayan Mahya Tasarım Yarışması’na, 5 Ekim’e kadar başvurulabilecek.

İstanbul 2010 AKB Ajansı Eğitim Yönetmenliğinin ana projelerinden ‘’2010 Okullarda’’ hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. ‘’Okul Tiyatrosu’’ kavramına uygun Türkçe oyun yetersizliğine dikkatleri çeken ‘’2010 Okullarda’’ projesi kapsamında düzenlenen ‘’Tiyatro Okullarda Oyun Yazma Yarışması’’na son başvuru süresi 15 Ekim olarak belirlendi.

Ajansın desteklediği, Mevlânâ’nın öğretilerini ve düşüncelerini tüm dünyaya yaymak amacıyla ‘’Mevlevi Kültürü’nün Anlatımı ve Sema Töreni’’ başlığında Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu, 29 Ağustos Pazar günü Yenikapı Mevlevihanesi’nde ‘’Sema Ayin-i Şerifi’’nde izleyenlerle bir araya gelecek.

26.08.2010


 

“Avrupa Edebiyatı Türkiye’de-Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” 26 bin km yol katetti

5 MAYIS 2009’da yola çıktığı Diyarbakır’dan, 25 Haziran 2010’da yolculuğunu tamamladığı Brüksel’e dek Türkiye ve Avrupa Edebiyatı’ndan 66 yazarı debiyatseverlerle buluşturan geniş kapsamlı kültür projesi “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da”; 14 ay süren 26.000 kilometrelik yolculuğu boyunca 224 etkinlikte, farklı sanat dallarından 313 sanatçıyı konuk etti! 2009 yılının Mayıs ayında yola çıkan proje; Mayıs 2010’a dek gezici kütüphanesi ile tam 22.000 kilometre yol kat ederek Türkiye’nin 24 şehrini 51 Avrupalı yazarla buluşturdu.

“Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesi Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kars, Erzurum, Trabzon, Samsun, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Konya, Kayseri, Antakya, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Edirne ve İstanbul’u kapsayan Türkiye turunu Mayıs 2010’da tamamladı. “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesinin daha sonra 8 Avrupa şehrini; Sofya, Bükreş, Pecs, Viyana, Venedik, Zürih, Essen ve Brüksel’i kapsayan Avrupa turu başladı. Proje, Avrupa’da 4.000 kilometre yol katederek Türkiye Edebiyatının 15 başarılı yazarını 2 ay boyunca Avrupalı okurlarla bir araya getirdi. “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesi böylece, 14 ay boyunca düzenlediği okuma ve söyleşilerde; toplam 66 edebiyatçıyı, yaklaşık 43.531 lise – üniversite öğrencisi ve okurla buluşturdu. Projenin; 2010 yılının 3 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, Pecs ve Essen ile Brüksel’de düzenlenen 4 büyük gala gecesi, önemli sanatçılara ve üst düzey konuklara ev sahipliği yaptı. Goethe Enstitüsü tarafından, “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı kültür projesi “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe); Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edildi.

İstanbul / Recep Bozdağ

26.08.2010


 

Ramazan ve tasavvuf müziği

RAMAZAN denince akla ilk gelen şeyler herhalde oruç, iftar, sahur, teravih, hurma, pide şeklinde sıralanabilir.

Galiba bir de bunlara tasavvuf müziğini eklemek lazım. Yıl içinde de elbette ilahiler dinleniyor ama bu ayda tabiri caizse ‘tavan’ yapıyor. Hemen her il ve ilçede belediyelerin düzenlediği etkinliklerde canlı olarak tasavvuf müziği eserleri icra ediliyor. Neredeyse bütün televizyon kanallarına bu müzikle uğraşan sanatçı dostlarımız davet ediliyorlar. Biz de katıldığımız programlarda bu vesileyle dini müziğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Televizyon kuruluşları iyi hazırlanmış Ramazan programları ile yüksek izlenirlik oranlarına ulaşıyorlar. Bu programlar bütün yıla yayılırsa eminim yine iyi bir izleyici kitlesine ulaşacaklardır. Bu tip programlarda tasavvuf müziğini unutmamak lazım. Hatta müstakil programlar bile yapılabilir. Bu müziğimiz sadece Ramazan gelince hatırlamamak gerekiyor.

26.08.2010


 

Eyüp’te konser

GEÇTİĞİMİZ hafta Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği, halka açık iftar programında bir konser verdik.

Önümüzdeki hafta inşallah izlenimlerimizi yazacağız. Bugün ise Eyüp Nişanca Mahallesi’nde Münzevi Camii önündeki iftar programında sahneye Bahri Güngördü ve saz arkadaşları çıkacak. Tasavvuf Müziği’mizin bu usta isminin konserini kaçırmamanızı özellikle tavsiye ederim.

Bir Ramazan hatırası

RAMAZAN’DA gün boyu aç ve susuz kalınca iftar vakti bazılarımız herhalde ölçüyü biraz kaçırıyoruz. Osmanlı Paşa’larından biri de midesine düşkünlüğü ile bilinirmiş. Paşa iftarda yemeği içmeyi biraz abartınca tabiri caizse çatlar, düşüp bayılır. Paşayı sedire taşırlar. Biri “kolonya” diye bağırır diğeri “doktor” kimi “ilâç” deyip panikle bir o yana bir bu yana koşturup dururken paşa bir ara ayılır gibi olur, kafasını kaldırıp seslenir: “Hayır hayır durun!” der güçlükle, “Bana bastırsın diye bir dilim kızarmış ekmek, biraz da beyaz peynir getirseniz yeter.”

26.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.