Kültür-Sanat |
Padişah şerbetineyoğun ilgi |
OsmanlI padişahlarının tercihi, her derde deva Demirhindi Şerbeti, Ramazan’da yoğun ilgi görüyor. En önemli malzemesini Hindistan’da yetişen Demirhindi meyvesi olan Demirhindi şerbeti, 40 çeşit baharattan yapılıyor ve tamamen tabiî bir karışımdan oluşuyor. Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan Demirhindi Şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içine tamamen tabiî bal ilâve edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor. Restoran işletmecisi Musa Danışan, 3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilen şerbeti, bir yıldır Konyalılara sunduklarını bildirdi. Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlucan ve karanfilin tadının alındığını vurgulayan Danışan, şerbetin yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri dolayısıyla tercih edildiğini belirtti. |
20.08.2010 |