Yurt Haber |
Güllaç: Ramazanın vazgeçilmez tatlısı |
Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından güllaç, sıcak havaya rağmen sofralardan eksik olmuyor. İlk olarak Bursa Babasultan Köyünde yapılan güllaç, ABD, Almanya, Belçika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Osmanlı saray mutfağının gözde tatlılarından olan güllaç, hafif olması sebebiyle günümüzde de iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında. 15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk, mısır nişastasından yufka açıp stoklardı. Havayla temas halinde olduğu için kuruyan yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ‘güllü aş’ ismini aldı. Tatlının ismi daha sonraları güllaç olarak kullanılmaya başlandı. Güllaçın kökünün Mısır’da yaşayan Osmanlı Türklerine dayandığı rivayet ediliyor. Türkiye’de ise ilk kez Bursa’da Babasultan Köyünde yapılmış. Güllaç üretiminin çok büyük sabır istediğini belirten Gülümoğlu Baklavaları işletme sahibi İsmet Gülümoğlu, bir dönem Osmanlı saray mutfağı tatlısı olarak bilinen güllaçın diğer bütün Osmanlı yemekleri gibi büyük emeklerle yapıldığını söylüyor. |
16.08.2010 |