Yurt Haber |
Kırk beş derece sıcakta bağ bozumu |
DÜNYADA bağ alanı açısından dördüncü sırada yer alan Türkiye’nin üzüm deposu Manisa’da bağ bozumu 45 derece sıcak altında yapılıyor. Manisa’nın Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Sarıgöl ilçelerine bağlı beldelerde, köylerde çekirdeksiz Sultaniye üzüm hasadı başladı. Yılda bir kez ürün alan çiftçiler 45 derece sıcakta üzüm kesiyor. Bölgeden günlük 200 tona yakın üzüm toplanıyor. Sabah erken saatlerde tarlanın yolunu tutan işçiler, saat 13.00-14.00’e kadar çalışıyor. Yıllık 350 bin ton kuru üzüm rekoltesinin olduğu Manisa’da yetişen mahsulün yaklaşık yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Manisa üzümünün yüzde 85-90’ı ihraç edilirken, yüzde 10’u pekmez üretiminde, geri kalan kısmı ise iç piyasada tüketiliyor. Genelde çekirdeksiz sultaniye çeşidinin yetiştirildiği bölgede, 1 kilogram kuru üzüm elde etmek için 5 kilogram yaş üzüm gerekiyor. Türkiye’de sultani çekirdeksizin yanında alphonse lavalle, razakı, cardinal, Trakya ilkeren, Yalova incisi, royal, red globe, crimson seedless, superior seedless ve benzerleriyle birlikte birçok üzüm çeşidi üretiliyor. Son yıllarda sofralık üzüm ihracatında da gelişmelerin ağırlık kazandığı Alaşehir bölgesinde kurulan 100’e yakın işletme aracılığıyla dünyaya sofralık üzüm pazarlanıyor. |
15.08.2010 |