29 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Anız yakana hapİs

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta hububat hasadının sonu yaklaşırken, tarlada kalan anızların yakılarak yok edilmek istenmesine yönelik uyarılarda birbiri ardına yapılmaya başlandı.

Yozgat Valiliği, kaymakamlıklara ve muhtarlıklara gönderdiği yazıda tarlada kalan anızın yakılması halinde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılıp, idarî para cezası ve hapis cezalarının uygulanabileceğini duyurdu. Buna rağmen hasatın tamamlandığı bölgelerden anız yangınlarına ilişkin haberlerin gelmeye başlaması üzerine Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz yaptığı açıklamada, anızların yakılmasının tarım sektörünün geleceğini ciddi boyutta tehdit ettiğini bildirdi. Tarlada kalan anızların yakılmasının temelinde çiftçinin yeterli ekipmana sahip olmamasının önemli rol oynadığı ifade eden Açıkgöz, özellikle buğday hasadı sonrasında tarlasına nohut ekmek isteyen çiftçilerin tarladaki anızları temizlemek yerine yakmayı tercih ettiğini, bunun da yanlış olduğunun altını çizdi.

YAKILAN ANIZ TOPRAĞA ZARARLI

Anızın toplanarak ekonomiye kazandırılabileceğini kaydeden Açıkgöz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Yozgat’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İnsanımızın önemli bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılık yaparak temin eder. Hasat sonrasında tarlada kalan anız hayvan yemi olarak kullanılabileceği gibi, mantar üretim tesislerine de satılabilir. Bu konuda çiftçilerimiz yeterli bilgiye sahip değil. Yapacakları çalışmalarla bunu değerlendirebilirler, ekonomiye katkı sağlayabilirler. Bu konuda tecrübeli olan çiftçilerimiz anızları yakmak yerine saman haline getiriyor hayvanına yem olarak veriyor, balyalıyor satıyor. Tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprağın özelliği bozuluyor, verimi düşüyor. Topraktan ekmeğini çıkartan insanımız kendi eliyle geleceğini yok ediyor.’’

29.07.2010


 

Ağva’nın denizi ve deresi kirlenmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ağva’da arıtma tesisinin kurulduğunu ve devreye girdiğini belirterek, Ağva’nın denizinin ve deresinin atık sularla kirlenmeyecek hale geldiğini söyledi.

Topbaş, Şile ve Ağva’nın köylerini ziyaretinin ardından Ağva’da vatandaşlarla bir araya gelerek, bir konuşma yaptı. Ağva’nın sorunlarını bildiklerini ve çözmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Topbaş, ‘’Arıtma tesisini kurduk. Devreye girdi. Ağva’nın denizi ve deresi atık sularla kirlenmeyecek hale geldi’’ dedi. Ağva’ya doğalgaz getirdiklerini de kaydeden Topbaş, Ağva’nın girişinde yerleşik olan Romanlarla ilgili de konut çalışmaları yaptıklarını anlattı. Topbaş, daha sonra vatandaşların sorunlarını da dinledi.

29.07.2010


 

Yangın çıkarıp kaçmak isterken yakalandı

TOKAT'IN Zile ilçesinde M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki bir koğuşta yaşanan olayların ardından firar girişiminde bulunduğu öne sürülen bir mahkûmun yakalandığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, cezaevinde adi suçlardan kalan mahkûmların bulunduğu bir koğuşta akşam saatlerinde başlayan yangını Ö.G. (29) adlı mahkûmun çıkarttığı ileri sürüldü. Cezaevinde yaşanan olayların ardından firar girişiminde bulunduğu öne sürülen Ö.G’nin jandarma ve gardiyanlar tarafından yakalandığı belirtildi. Ekipler tarafından kısa sürede söndürülen yangının cezaevinde hasara yol açtığı kaydedildi. Takviye kuvvetlerin de geldiği cezaevinde kontrolün sağlandığı bildirildi.

29.07.2010


 

Hakkâri'de şatafatlı düğünlere sınırlandırma

HakkÂrİ’de, belediye, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderlerinin yaptığı toplantıda düğün törenlerine sınırlamalar getirildi.

Hakkâri Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanlığı öncülüğünde, şehirdeki kanaat önderleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla 23 Temmuzda halk toplantısı yapıldığı ve geçmiş yıllardan beri süre gelen bazı uygulamaların, halkta maddî ve manevî sıkıntıya yol açtığının tesbit edildiği belirtildi. Ortak hayatın gereği olan daha demokratik, çağdaş, modern ve yaşanılabilir bir kent hayatı için bazı kararlar alındığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: "Düğün sahibinin mağduriyetinin giderilmesi ve çalınan müzikten kaynaklı ses kirliliğinin en aza indirilmesi için düğünlerin bir güne indirilmesi, gelin almaya giderken konvoyun en fazla 15 araçla sınırlandırılması, şehir dışından alınacak gelin konvoyunun 5 araçtan fazla olmaması, gelin tarafına götürülen nişan ve takıların halka gösterilmemesi, geline alınan altın miktarının günün ekonomik şartları gözetilerek en fazla 7 Cumhuriyet altını, 3 adet bilezik, 1 adet küpe ve 2 adet yüzük olması Toplantıda şehirde gelişebilecek toplumsal olaylara müdahil olması amacıyla komisyon oluşturulmasının da kararlaştırıldı.

29.07.2010


 

Alevler, Oduncular Sitesini yuttu

ŞANLIURFA Oduncular Sitesinde, gece çıkan yangın yaklaşık 5 saat sonra söndürüldü. Alınan bilgiye göre, Sancaktar Mahallesi’nde bulunan oduncular sitesindeki bir iş yerinde, ilk belirlemelere göre, elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Şanlıurfa itfaiye ekipleri yangına müdahalede yetersiz kalınca, çevredeki ilçelerin yanı sıra Adıyaman ve Kahramanmaraş komşu ilçelerden de takviye gelen ekiplerle yangını söndürülmeye çalışıldı. Yaklaşık 5 saatte söndürülebilen yangında, yaklaşık 12 civarında iş yerinde tonlarca odun ve kömür yandı. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılırken dumandan etkilenen Ahmet Çakır (44), Aslan Eşref (19) ve adı öğrenilemeyen bir itfaiye eri ambulansla hastaneye kaldırıldı. İtfaiye erlerinin durumunun iyi olduğu belirtildi. Yangın devam ederken olay yerine gelen Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan,, ‘’Yangın kontrol altına alındı. Yangının, elektrik kontağının kısa devre yapması sonucu çıktığı tahmin ediliyor. Maddî kaybımız var. En yakın zamanda mevcut alanın değiştirilmesi için çalışma başlatacağız. Alanda zarar gören işyerleri tesbit edilecek.’’

29.07.2010


 

Başkonuş’ta piknik buluşması

kahramanmaraş Yeni Asya Vakfı organizasyonuyla geçtiğimiz Pazar günü Başkonuş yayla pikniği düzenlendi.

İlginin oldukça yoğun olduğu pikniğin şeref konukları, Gaziantep’ten Celal Sağır ve Mehmet Kınacı ile Osmaniye’den Halil Akgünler ve Ali Sarıkaya idi. Kahramanmaraş il genelinin katıldığı piknik, sabah kahvaltısıyla başlarken, araştırmacı yazar Halil Akgünler, toplantıya iştirak edenlere bir seminer verdi.

Risâle-i Nurlar’dan Birinci Söz’ün tahlili mahiyetinde olan seminerde, Akgünler orijinal tesbitlerde bulundu. “Risâle-i Nurlar’da hiçbir cümle, hiçbir kelime hatta hiçbir ek kendiliğinden rastgele yazılmamıştır” diyen Akgünler, Risâle-i Nurlar’ın oturup düşünülerek, araştırma yapılarak masa başında yazılan bir eser olmadığını, tamamen bir ilhamı İlâhî nev'înden vücuda gelen bir Kur’ân tefsiri olduğunun altını çizdi. “Risâle-i Nur yazılmamıştır, yazdırılmıştır” diyen konuşmacı; “Besmele, dünyevî değil aynı zamanda uhrevî bir derstir” diye konuştu.

Risâle-i Nurlar’da “intisab sırrı” hakkında uzun açıklamalarda bulunan Akgünler, intisab sırrının Risâle-i Nur dışında başka eserde bulunmadığını söyledi. Birinci Söz’ün adeta Risâle-i Nurlar’ın bir fihristesi, bir haritası olduğuna vurgu yapan konuşmacı, intisab sırrının Birinci Söz’de olduğu gibi, Risâle-i Nur’un bir çok yerlerinde işlendiğinin altını çizdi. “Eğer Allah’a intisab ederseniz dünyada ve ahirette rahat edersiniz” diyen konuşmacı, Allah’a intisab etmeyenlerin dünyada da rahat yüzü göremeyeceklerini söyledi. Risâle-i Nur’un bir çok yerinde Üstadın “İntisab sırrıyla….” diye başladığına vurgu yapan Akgünler, “Eğer dünyada Allah’a intisabınız varsa O’nun mülkünde rahatça hareket edebilirsiniz, nasıl ki, bir başkasının bağına bahçesine, mülküne sahibinden habersiz olarak girmişseniz, mahçup vaziyette, suçlu olarak kendinizi hissedersiniz, aynen onun gibi Allah’ın mülkünde Allah’a intisab etmeden, O’nun emirlerine aykırı bir şekilde yaşarsanız rahat edemezsiniz. Her an mahcubiyet, ceza ve yasak korkusuyla yaşar, rahat edemezsiniz” dedi.

Tiraj çalışması

PİKNİKTE ayrıca yapılan bir özel oturumda Yeni Asya Gazetesinin izlemiş olduğu yayın politikasının tasvib edildiği, yaz sezonunu müteakip gazetenin tiraj artışı konusunda aktif çalışmalar yapılması gerektiği konusunda da karar alındı. Günün ilerleyen saatlerinde Yeni Asya Vakfı öğrencilerinin, Bediüzzaman’ın hayatını ve dâvâsını konu alan özgün müzik dinletisi de ilgiyle izlendi. Mübarek Berat Gecesi öncesi yapılan Başkonuş Yaylası aile pikniğinin her açıdan mükemmel bir organizasyon olduğunu belirten okuyucular, Kahramanmaraş Yeni Asya Vakfı yöneticilerine teşekkürlerini bildirdiler.

Atilla Yılmaz/ Kahramanmaraş

29.07.2010


 

5 asır sonra döndüler

BEŞ asır önce Balkanlara göç eden Karamanlıların torunları Türk Dil Bayramı için Türkiye’ye geldi.

Makedonyalı grup, Karaman Belediyesi’nin 733. Türk Dil Bayramı Temmuz ayı faaliyetlerinin dâvetlisi olarak ata yurtları Karaman’ı ziyaret etti. Yetkililer, misafir heyet adına söz alarak Karaman’da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.

29.07.2010


 

İzmir Büyükşehir’den ‘e-belediyecilik’ kursu

BaşkanlIğInI İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı Ege Belediyeler Birliği, belediye çalışanlarını bilgi teknolojileri konusunda güncel gelişmeleri uygulayabilecek şekilde donatıyor.

Son olarak, dünyada hızla yaygınlaşan ve Türkiye’de de kamu kurumları arasında kullanımı artan ebelediyecilik kapsamında, İzmir’deki belediyelerin personeli için “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” başlıklı eğitim toplantısı düzenlendi. Elektronik belge yönetim sisteminin neler getirdiğini, resmî yazışmalarda dikkat edilmesi gereken hususları örneklerle anlatan Akgün, sistemin evrak takip, elektronik yazışma, arşivleme, dağıtım, tasfiye gibi birçok farklı muhtevası konusunda sunum yaptı. Toplantıda ayrıca güvenlik, elektronik imza ve şifreleme gibi konulara da değinildi.

29.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.