Yurt Haber |
Buğdayda kalite endişesi |
TÜRKİYE’NİN ‘’hububat ambarı’’ Konya’da, hasat dönemi öncesi artan yağışlar dolayısıyla buğdayda kalitenin düşmesinden endişe ediliyor. Konya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Konya merkez ve bir çok ilçesinde Haziran 2010’da metrekareye düşen yağış, Haziran ayı uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yağışların buğdayda verimi arttıracağını ancak kalite sorununu gündeme getireceğini söyledi. Yağışların buğdayın dane olum dönemlerini uzattığını ifade eden Sade, ‘’Teknik olarak buğdayda 2 tane olum dönemi var. Biri ‘süt olum’ diğeri ise ‘hamur olum’ dönemi... Protein birikme dönemi olan süt olum dönemi ilk dönem kabul edilir’’ dedi. Yağışların hamur olum dönemini uzattığını, buğdayda nişasta-protein dengesini protein aleyhinde bozarak, kalitenin düşmesine sebep olduğunu belirten Sade, Şeker pancarı, mısır, ayçiçeği ve patates gibi yazlık ürünlere ise yağışların olumlu etki yapacağını söyledi. |
01.07.2010 |