Yurt Haber |
Madımağın lokumunu yaptılar |
Sİvas’In millî yemeğinin ham maddesi olan ve adına türküler yakılan madımak bitkisi, şimdi de lokum oldu. Madımak lokumunun tadına bakan birçok kişi “madımaklı lokum mu olur” şaşkınlığını yaşarken, memnuniyetini ifade etmekten geri kalmıyor. Bahar mevsiminde Sivas ve yöresinde kırlardan toplanan madımak bitkisinden bugüne kadar yemek ve çorba yapılıyordu. Sivas mutfağında baş köşeye oturtulan madımak, son olarak duyanları şaşırtan bir gıda ürünüyle buluşarak ağızları tatlandırmaya başladı. Şehirde faaliyet gösteren Doğu Şekerleme Firması, madımak ile lokumu birleştirip piyasaya sundu. Madımaktan lokum yapılmasının ilginç bir hikâyesi var. Daha önce Isparta’da da görev yaparken artan hırsızlık olaylarının önüne geçebilmek amacıyla vatandaşlara bahçelerinde kaz beslemelerini öneren Sivas Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, firma yöneticileriyle sohbet ederken gül lokumunu hatırlatarak ‘’Neden siz de madımak lokumu yapmıyorsunuz?’’ diye sordu. Bunun üzerine firma sahipleri bu düşünceyi hayata geçirmeye karar verdi. Hammaddesi nişasta ve şeker olan lokuma kırlardan toplanan ve temizlendikten sonra kıyılan madımak karıştırıldı. Ortaya birçok kişi tarafından beğenilen bir lezzet çıktı. Özellikle madımağın yemeğini sevenler, bu lezzete bayıldı. |
03.06.2010 |