Fiyatlar üreticide düştü, markette düşmedi |
Türkıye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) bir süreden beri sürdürdüğıü üreticiden tüketiciye gıda fiyatlarındaki değişimleri inceleyen araştırmasına göre, üretici ile market fiyat farklarının yüzde 307’leri bulduğunu ortaya koydu. TZOB’tan yapılan açıklamada, Mayıs ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğinde, ürün grupları itibarıyla baktığında bu oranın, yaş sebze ve meyvede yüzde 307’lere, baklagillerde yüzde 248,3’lere, pirinçte yüzde 174,3’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9’lara, hayvansal ürünlerde ise yüzde 203’lere çıktığı görüldüğünü açıkladı. Üretici fiyatlarında artış görülen ürünlerden elma ve armutta stokların sonuna gelinmesi; havuç, ıspanak gibi kışlık sebzelerde ise arzdaki daralma etkili olduğu vurgulanan açıklamada, limonda da benzer bir durum söz konusu olup, ürün stokunun azalmasına bağlı olarak fiyatlar bir miktar artış gösterdiği bildirildi. Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığında, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, çilek, salatalık, domates gibi ürünlerde ise hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarının artması etkili olduğu vurgulanan açıklamada, bu ay fiyatı en çok düşen ürünün ise soğan olduğu ifade edildi. Açıklamada, hayvansal ürünlerden yumurta, dana eti ve kuzu etinde fiyat düşüşlerinin görüldüğü, kuzu eti ve dana etinde görülen fiyat düşüşünde ise ithal kararının etkili olduğu bildirildi. Üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğinde, salatalıkta üretici fiyatı düşerken market fiyatı aynı kaldığı, pirinçte ise üretici fiyatı değişmezken market fiyatın da artış görüldüğü bildirildi. Soğan, yumurta, kuzu eti ve dana etinde ise market fiyatındaki düşüş, üreticilerdeki fiyat düşüşünden daha az olduğu vurgulandı. |
AHMET TERZİ 03.06.2010 |