Kültür-Sanat |
Toplumun sorunlarına Bediüzzaman çözümü |
KONYA Sivil Toplum Kuruluşları (KSTK) Platformu’nun her yıl düzenlediği Ufuk Turu toplantılarının yedincisi Alanya Bera Otel’de gerçekleştirildi. Konya’da faaliyet gösteren 80 STK’nin yönetici ve üyeleri yanında yurdumuzun çeşitli yörelerinden diğer STK yöneticilerinin de dâvet edildiği toplantıya katılım oldukça yoğundu. Toplantının bu yılki konusu “Toplum ve Yeniden Yapılanma” idi. Altı panel ve dört söyleşi oturumu şeklinde gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda akademisyen, siyasetçi, bürokrat, ekonomist, medya mensubu ve STK yöneticisi katıldı. Yeniden yapılanmada din, hukuk, ekonomi, siyaset, bürokrasi, sivil toplum ve medyanın rolünün tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını, KSTK Platformu İcrâ Heyeti Başkanı Latif Selvi yaptı. Selvi konuşmasında platformun kuruluşu, geçmişi ve gayesi hakkında bilgi verdi. Fert olarak önemli çalışmalar yapmanın yeterli olmadığını, birikimlerin ve gücün dernek ve vakıf gibi yapılarla birleştirilerek topluma mal edilmesi gerektiğini belirten Selvi, KSTK’nın bunun da ötesine geçip bu birliktelikleri de birleştirerek daha büyük işler başarmayı hedeflediğini vurguladı. Oturumlarda toplumun yeniden yapılanmasında dinin en önemli faktörlerin başında geldiği, dinî ve manevî değerleri ihmal eden yapılanmanın başarılı olmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Bu meyanda “İslâm Dini ve Onun Yüce Peygamberinin Türkiye’nin yeniden yapılanmasında bir değer olarak dikkate alınması hayatî bir zorunluluktur” denildi.
ÂLEM-İ İSLÂM NEDEN GERİ KALDI? Gazetemiz Yönetim Kurulu Üyesi Ali Vapurlu da, katıldığı Türkiye’nin yeniden yapılanmasında dinî talepler isimli söyleşide, yeniden yapılanmanın hem küçük kâinat olan insanda, hem de büyük insan olan kâinatta cari İlâhî bir kanun olduğuna dikkat çekerek, peygamberlerin toplumun terakkisine öncülük ettiğine işaret etti. Vapurlu, peygamberlik müessesesinin hitamından sonra her asırda onların varisi hükmündeki müceddidlerle bu vazifenin deruhte edildiğini, Bedîüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin de bu asrın vazifelisi olarak din, millet, devlet ve siyasetin birbiri ile ilişkileri ile ilgili son derece orijinal tesbit ve çözümlemeler ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca bugün yaşadığımız birçok sıkıntının ve hem Türkiye’nin hem de Âlem-i İslâm’ın geri kalmışlığının temelinde Bedîüzzaman Hazretlerinin bir asır önceki tesbit ve ikazlarının dikkate alınmamasının büyük rolü olduğunu vurguladı. Bir diğer söyleşide ise yeniden yapılanmada Güneydoğu faktörü ele alındı. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Özbek’in katıldığı söyleşide, çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir yapının hâkim olduğu bölgede üniversitelerin çok önemli bir misyonu olduğuna işaret edildi. Bu anlamda Bedîüzzaman Hazretleri’nin bir asır önce hayata geçirmek için büyük çaba sarf ettiği “Medresetüzzehra” projesinin bugünkü üniversitelere ışık tuttuğu ifade edildi. Bir diğer oturumda ise, hukukî açıdan hali hazırda gündemde olan Anayasa değişikliğinin statüko tarafından değişik oyunlarla ötelenmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Darbe ürünü anayasanın tamamen değişmesi yanında yargı kurumlarının da millet iradesi ve değerlerini dikkate alan bir yapıya kavuşturulmasının önemi vurgulandı. Ekonomik alanda ise, hem dünyada hem ülkemizde yaşanan son krizin bu güne kadarki uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini belirten uzmanlar, sadece finans ve sermaye çevrelerinin değil emek sahiplerinin de hukukunun korunduğu bir ekonomik yeniden yapılanmaya gidilmesinin gerektiğini belirttiler.
TÜRKİYE’NİN YENİDEN YAPILANMASI Türkiye’nin yeniden yapılanmasında siyaset, bürokrasi ve STK’na önemli görevler düştüğü, bu yapıların milletin inanç ve değerleri ile barışık olması yanında millet iradesi, hak ve hürriyetler konusunda duyarlı olmasının önemine işaret edildi. STK’nın bu anlamda önemli bir güç olduğu ve üzerine düşen sorumluluktan kaçmaması gerektiği belirtildi. Bu arada bir soru üzerine Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın “Ben 20. yüzyılın bir sivil toplum kahramanı olarak Bedîüzzaman’ı Gandi’den daha önde görüyorum” demesi büyük alkış topladı. Toplumun yeniden yapılanmasında medyanın rolünün de tartışıldığı toplantıda, medya kuruluşlarının sermaye yapılarından başlayarak kendilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiği belirtildi. Medyanın şeffaf ve özgür bir toplumun şekillenmesine önemli katkılar sağlayabileceği, ancak bunu yaparken hiçbir hal ve şartta meslek ahlâkından vazgeçmemesi gerektiği ifade edildi. Yeni Asya Vakfı Konya Şubesi mensuplarının da iştirak ettiği toplantıda son gün sonuç bildirgesi okundu. Sonuç bildirgesinde özetle “yeniden yapılanmanın gerçek sahibi millet olmalıdır” denildi. Daha sonra bütün katılanlar birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. BEDİÜZZAMAN, ASRIN VAZİFELİ ŞAHSI Vapurlu, Bedîüzzaman Said Nursî Hazretlerinin bu asrın vazifelisi olarak din, millet, devlet ve siyasetin birbiri ile ilişkileri ile ilgili son derece orijinal tespit ve çözümlemeler ortaya koyduğunu söyledi. |
DR. SERDAR KOÇ- SAİT ÇAMKERTEN / KONYA 29.05.2010 |