Güncel |
Denizli’de jojoba üretimi |
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Biyoloji Bölümü, yağı, ağır sanayi, ilâç ve kozmetik sanayisinde kullanılan, 25 metreyi bulan kökleriyle de erozyon ve çölleşmeyle mücadeleye katkı sağlayan jojoba bitkisinin üretimi ve tohum ıslah çalışması için üretim merkezi kurdu. 2009 yılında ‘’PAÜ Kurumsal Altyapı Projesi’’ olarak başlanan çalışmalarda, jeotermal sularıyla ünlü Sarayköy ilçesinde hazine arazisi kiralandı. ‘’PAÜ Jojoba Adaptasyon Merkezi’’ adı verilen üretim merkezinde, jojoba tohumları bir ay önce toprağa ekildi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren, Proje Yürütücüsü ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yeşim Kara, Amerika kıtası bitkisi olan jojoba için kurulan üretim merkezinde, 3 hafta sonra ürün almayı hedeflediklerini dile getirdi. Toprak seçiciliği olmayan bitkinin her türlü toprakta yetişebildiğini belirten Kara, bu nedenle tarımsal üretimde bir alternatif ürün olabileceğini söyledi. |
11.05.2010 |