Tarlada ucuz markette pahalı |
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde, farkın yüzde 312’lere ulaştığını belirterek, “Ürün grupları itibarıyla baktığımızda bu oranın, yaş sebze ve meyvede yüzde 311,9’lara, baklagillerde yüzde 248,3’lere, pirinçte yüzde 170,2’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9’lara, hayvansal ürünlerde ise yüzde 203’lere çıktığı görülmektedir” dedi. Fiyat farkında uçurum
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında 28 gıda maddesinin 11’inde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü olduğunu, 4 üründe ise fiyatın değişmediğini bildirdi. TZOB’un gıda fiyatlarındaki değişim araştırmasının Nisan ayı sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, Nisan ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde, farkın yüzde 312’lere ulaştığını belirterek, “Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın, yaş sebze ve meyvede yüzde 311,9’lara, baklagillerde yüzde 248,3’lere, pirinçte yüzde 170,2’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9’lara, hayvansal ürünlerde ise yüzde 203’lere çıktığı görülmektedir” dedi. Nisan ayındaki market fiyatlarına bakıldığında 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 11 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildiren Bayraktar, yine Nisan ayındaki üretici fiyatlarına baktığında ise 7 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 13 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışları olduğunu açıkladı. Üretici fiyatlarında artış görülen ürünlerden soğan ve armutta stokların sezonunun sonuna gelinmesi etkili olduğunu söyleyen Bayraktar, hayvansal ürünlerden kuzu etinde ise geçen aylardaki fiyat yükseliş seyrin devam ettiğini, arzdaki daralmaya bağlı olarak üretici ve tüketici fiyatlarının artış gösterdiğini ifade etti.
FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ MARKETLERE YANSIMIYOR
Üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğinde, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığının görüldüğünü söyleyen Şemsi Bayraktar şu bilgileri verdi: “Nitekim süt, kuru incir, dana etinde üretici fiyatları düşerken market fiyatları artmıştır. Havuç, patlıcan, yeşil fasulye, kuru üzüm, patateste ise market fiyatındaki düşüş, üreticilerdeki fiyat düşüşünden daha az olmuştur. Yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında gerek üreticilerimiz gerek tüketicilerimiz ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Üreticilerimizin pazarlamada sıkıntı yaşamadan emeğinin karşılığını almaları, tüketicilerimizin de bu ürünleri uygun fiyatla tüketmesi sağlanmalı, bu konuda tüm taraflar gereken hassasiyeti göstermelidir.” |
AHMET TERZİ 02.05.2010 |