23 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Tolstoy ve İbni Batuta İstanbul’u anlatacak

FATİH Belediyesi ve Beykent Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün işbirliği ile 06-08 Mayıs 2010 tarihinde Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan 1. Uluslararası Dünya Edebiyatı’nda İstanbul Sempozyumu, 30 ülkeden 120 bilim insanı ve edebiyatçıyı buluşturacak.

Tolstoy’dan, Hemingway’e, Dostoyevski’den, Puşkin’e, Evliya Çelebi’den, İbn-i Batuta’ta İstanbul için neler dediler? Hepsi bu sempozyumda bilim insanları tarafından tebliğlerle dile getirilecek. Dünya üzerinde 8500 yıldır insanların kesintisiz olarak yaşadığı, üç imparatorluğa başşehirlik yapmış, içinden deniz geçen, kıtaları birleştiren İstanbul’dan başka kaç şehir sayabilirsiniz? Megaralı Byzas’tan beri kaç kişi bu şehre bir görüşte âşık olmuştur? Kaç gezgin yolunu bu şehre düşürüp de, bu şehrin büyüsünden kurtulabilmiştir? Satırlara dökülen kelimeler, bu büyüyü, aşkı ya da hasreti anlatmak için yeterli olmuş mudur? İtalyan şair Edmondo De Amicis’in semt semt anlattığı, kuşlarına bile şiirler yazdığı, Rus edebiyatının ölmez ismi Tolstoy’un yolunda öldüğü, “Yaşlı Adam ve Deniz”in yazarı Hemingway’den, Dostoyevski’ye, Puşkin’den Polonya’nın büyük ozanı Adam Mickiewicz’e, Mağrip’ten yola çıkıp, eski dünyayı şehir şehir dolaşan İbn-i Batuta’ya kadar; Doğu’dan Batı’ya dünyanın seçkin edebiyatçılarına ve gezginlerine ilham kaynağı olmuş; sahip olduğu tarihî ve kültürel değerlerle 2010 Avrupa Kültür Başşehri unvanına lâyık görülmüş bu şehir “Dünya Edebiyatı’nda İstanbul” sempozyumu ile bir kez daha edebiyatçıları, akademisyenleri kendi hakkında yazmaya ve konuşmaya dâvet ediyor.

23.04.2010


 

“MÜZİSYENLER KÖYÜ’’

Muğla’nin Milas ilçesine bağlı Küçükdibekdere Köyünde yaşayanların yüzde 70’i müzik aleti çalmayı biliyor.

Muğla ve ilçelerinde düzenlenen düğün, festival, bayram ve resmî törenlerin vazgeçilmezi haline gelen, bölgede ‘’müzisyenler köyü’’ olarak bilinen Küçükdibekdere Köyünün müzisyenlerinden oluşan ‘’davul zurna orkestrası’’ Kafaca Köyü meydanında konser verdi, Çomadağ Köyü halk oyunları ekibi gösteri sundu. Yaklaşık 2 saat boyunca Türk halk ve san'at müziği eserleri seslendiren müzisyenlere vatandaşlar alkışla eşlik etti. Kafaca İlköğretim Okulu’nun bahçesinde düzenlenen gösteride ise ‘’davul zurna orkestrası’’nın müzikleri ile köyün çocukları Roman havaları oynadı. Çocukların oyunlarını Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler izledi. Milas Yöresi Davul Zurna ve Roman Kültürü ile Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği (MUZKAT-DER) Başkanı Dursun Girgin, Küçükdibekdere Köyünde 300 hane bulunduğunu, nüfusunun yaklaşık bin kişi olduğunu belirterek, ‘’Köyümüz bir Roman köyü ve köyde yaşayan 7’den 70’e tüm insanlar davul zurna kültürüyle yetişiyor. Bunlar Roman vatandaşı. Köyün yüzde 70’i müzik aleti çalıyor. Müzik aleti çalmayı bilmeyen yüzde 30’luk kısmı ise kadınlar ve 7 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor’’ dedi. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise, “Köyde yaşayan çocukların müzik eğitimi alması için de destek vereceğiz’’ dedi.

23.04.2010


 

Kayıp Türk savaş toplarını arıyor

Avustralya’da yaşayan araştırmacı-yazar Vecihi Başarın, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Anzak askerlerinin savaş ganimeti olarak Avustralya’ya götürdüğü 154 Türk topunun izini sürüyor.

Başarın, 20 Aralık 1915 yılında Avustralyalı birliklerin Çanakkale’den çekildiğini fakat süvari birliklerinin Hicaz cephesinde Türk ordusuyla çarpışmaya devam ettiğini hatırlattı. Savaşın bitmesinin ardından Türklerin silâhlarını bıraktıklarını anlatan Başarın, ‘’Avustralyalı birlikler bütün silâhlara el koydular. Bu arada Avustralyalı askerlere ‘harp ganimeti getirin’ diye bir emir geldi. Bunun üzerine de askerler, 154 tane topumuzu gemilere yükleyip 1919 senesinde Avustralya’ya gönderdiler’’ dedi. Türk toplarının Avustralya içerisinde dağıtılmasının bir kaç yıl sürdüğüne işaret eden Başarın, şöyle konuştu: ‘’Toplar okullarda, meydanlarda ve Avustralya’nın önemli yerlerinde harp ganimeti olarak sergilendi. Daha sonra topların bazıları eskidiği için atıldı. Bazıları da zamanla toprağa gömüldü. Ben de yaklaşık 10 yıldır bu topları araştırıyorum. Avustralya’nın dört bir yanında böyle toplar var. 6 adetini buldum. Bu şekilde tahminen 20 adet top olduğunu düşünüyorum. 154 adet topun büyük bir kısmı kayıp.”

23.04.2010


 

Memecan, çocuklarla buluştu

SİZİNKİLER’İN çizeri ünlü karikatürist Salih Memecan, Beyoğlulu çocuklarla bir araya geldi.

“2010 Beyoğlu Çocuk Buluşmaları” kapsamında geçtiğimiz Çarşamba günü “Kırmızı Sedir Söyleşileri”nin konuğu olan Memecan, çocuklara karikatür çizmeyi gösterdi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi’nde gerçekleşen söyleşi iki saat sürdü. Moderatörlüğünü tiyatrocu Özgür Özgülgün’ün yaptığı söyleşi oldukça neşeli geçti. Ünlü karikatürist söyleşine, sahnedeki tahtaya “Sizinkiler”in sevilen ikilisi Limon ve Zeytin’i çizerek başladı. Çocuklar, bu ikiliyi birkaç saniyede çizen Memecan’ı alkış yağmuruna tuttu. Çocukların sorularını da cevaplayan Memecan, çocuklara karikatürist olmanın tekniklerini anlattı. Her çocuğun konuşma kabiliyeti gibi karikatür çizme kabiliyeti olduğunu belirten Memecan, bunun için devamlı çizim yapmak gerektiğini ifade etti.

23.04.2010


 

ESKADER ödülleri veriliyor

EDEBİYAT Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) 2009 Ödülleri, yarın saat 14.00’te Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde sahiplerini bulacak.

Cihat Zafer’in sunuculuğunu gerçekleştireceği programın açılış konuşmasını ESKADER Genel Başkan Yardımcısı yazar Muhterem Yüceyılmaz yapacak. Yüceyılmaz, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin kuruluş gayesini ve faaliyetlerini anlatmasından sonra ödül dağıtım törenine geçilecek. Tören esnasında, ödül sahipleri ile ödülü takdim edenler kısa konuşmalar yapacak. Programın sonunda tanınmış san'atçı Esat Kabaklı, sevilen türküleri bağlamasıyla seslendirecek. Programın sonunda dinleyiciler kendilerine ödül verilen san'atçıların eserlerinden meydana gelen karma sergiyi gezecekler. Bu arada 19 Nisan akşamı vefat eden ve ESKADER’in “Çizgi Roman” dalında büyük ödülünü almaya hak kazanan merhum karikatürist Vehip Sinan için mini bir sergi köşe açılıyor. Burada Vehip Sinan’ın kitaplarından, karikatürlerinden, fotoğraflarından ve hakkında yazılanlardan oluşan sergi gezilebilecek.

23.04.2010


 

TV’de imtiyazlı ortaklık tartışması

ZAMAN Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı’nın sunduğu Avrupa Masası, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle’yi ağırlıyor.

Türkiye Dostları Grubu’na ne tür tepkiler geliyor? Hıristiyan Demokratlar neden Türkiye’nin üyeliğine itiraz ediyor? İmtiyazlı ortaklık tam olarak neleri kapsıyor? Aynı zamanda Slovenya Eski Başbakanı Alojz Peterle cevapları Avrupa Masası’nda değerlendiriyor.

Avrupa Masası, Saat 22: 15, Samanyolu Haber TV

23.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım