Güncel |
Hükümet geri adım attı |
Alman Yeşiller/Birlik 90 Partisinin Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye’de yeni bir anayasa yerine üzerinde sadece değişikliklerle yetinilmesini “geri adım” olarak değerlendirdi. Roth, Türkiye’de güçlü ve demokratik bir toplum için ordunun yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini de vurguladı. Hükümet geri adım attı
ALMAN Yeşiller/Birlik 90 Partisi’nin Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye’de yeni bir anayasa yerine üzerinde sadece değişikliklerle yetinmeyi “geri adım” olarak değerlendirdi. Anayasa değişiklik paketini değerlendiren Roth, Türkiye’de yeni anayasanın oluşturulması konusunda en ateşli ve coşkulu destekçisi olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bu açıdan baktığımızda yeni anayasa yerine, sadece mevcut anayasada değişiklik yapmakla yetinmeyi, geri adım olarak değerlendiriyoruz. Bu geri adımın ‘eski siyasî sınıfın’ yoğun baskıları altında atılmak zorunda kalındığının da farkındayız. ‘Eski Türkiye’ güçleri, muhafazakârlaşan seküler gücün azınlık haklarını savunan ve toplumun demokrasileşmesini isteyen ‘Yeni Türkiye’yi istemiyor. Zor bir durum var ortada... Bundan dolayı anayasa değişikliği ve yasa çıkarma sistemindeki reformlar çok önemli. AB her zaman Türkiye’de siyasetinin sivilleşmesi gerektiğini savundu. Siyaset güvenlik güçleri veya askeriye tarafından değil, savunma bakanlığı tarafından yapılmalı. Ancak bu en zor konulardan biri. Çünkü Türk Ordusunun yetkilerinin kısıtlanması söz konusu. Eğer Türkiye güçlü ve sivil demokratik bir toplum olmak istiyorsa bu kısıtlama kaçınılmaz.”
“MERKEL’İN ‘İMTİYAZLI ORTAKLIK’ ISRARI YANLIŞ”
Roth, yarın Ankara’ya gelecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliği konusunda diğer üye adaylara sergilediği tavrı Türkiye’ye de eşit derecede sergilemesi gerektiğini kaydetti. “Maalesef Merkel, başka sinyaller veriyor” diyen Roth, Merkel’in, “imtiyazlı ortaklık” konusunda ısrar ettiğini ve bunun yanlış olduğunu belirtti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, “Bu Türkiye’ye kırmızı kart göstermekten başka bir şey değil. Benim beklentim şu: Merkel çok açık ve net bir şekilde, ‘Almanya Türkiye’nin AB üyelik sürecini destekliyor. Türkiye’nin demokrasileşmesini destekliyoruz. Biz güçlü ve hukuk devleti temelinde gelişen Türkiye’nin eşit haklara sahip AB üyesi olmasını istiyoruz.’ demeli.
|
28.03.2010 |