Güncel |
St. Petersburg Camii 100. yılını doldurdu |
Rusya’nın Batıya açılan penceresi olarak adlandırılan ve 1703 yılında Çar Petro tarafından kurulan St Petersburg şehrindeki tarihi cami, inşasının 100. yıldönümünü kutluyor. Rusya İmparatorluğu’nun başkenti St Petersburg’da cami yapılmasına 2. Nikolay’ın izin vermesi ardından 1910 yılında kentin merkezinde Petro Kalesi’nin hemen karşısındaki bir arazide temeli atılan cami, 1913 yılında tamamlandığında zamanın Avrupa’daki en büyük camisi sayılıyordu. St Petersburg Camisi’nin 100. kuruluş yıldönümü bugün camide yapılacak konferans ve törenle kutlanacak. Törene, Rusya Cumhurbaşkanlığı ve Parlamentodan temsilciler, St Petersburg kentinin önde gelenleri, din adamları, Müslüman ülkelerin büyükelçiliklerinden temsilciler katılacak. 34 yıldır caminin imamlığını da yapan St Petersburg müftüsü Cafer Nasibullahoğlu, ikinci dünya savaşında depo olarak kullanılan ve kapatılan caminin 1955 yılı sonunda tekrar açıldığını belirtti.
CAMİYİ GÖRMEK İSTEYİNCE
Müftü Cafer Nasibullahoğlu'na göre caminin yeniden ibadete açılmasında Endonezya’nın ilk Cumhurbaşkanı Sukarno’nun kente yaptığı ziyaret etkili olmuş. Endonezya Cumhurbaşkanı, Rusya’ya resmi ziyareti çerçevesinde o zamanki adıyla Leningrad’a gelmiş ve camiyi ziyaret etmek istemiş. Ancak kapalı olduğu için bu isteğini gerçekleştirememiş. Bu durumdan yakınan Sukarno, caminin tekrar açılması ricasında bulunmuş. Bunun üzerine Kremlin, camiyi 18 Ocak 1956 tarihinde tekrar ibadete açtı.
‘DİNİMİZİ ARTIK DAHA GÜZEL YAŞIYORUZ’
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından İslamiyet’i daha iyi yaşabildiklerini ifade eden emekli Gufar Yakparov program ile ilgili duygularını şöyle anlattı: “O zamanlar bu tür etkinlikler yoktu. Şu anda bunların olması bize büyük mutluluk veriyor. Bence Mevlit Nebi ile Peygamber Efendimiz’e olan sevgimizi ve saygımızı göstermiş oluyoruz. Maalesef bu güzel etkinliği herkes göremiyor. Daha fazla insanın buradaki atmosferi solumasını isterdim.” Üniversite öğrencisi Galiya Hayrulina ise programın öncelikle kendisine moral verdiğini kaydederek, “Manevî bir huzur bulduk. Bütün Müslümanlarla birlikte sevinç, mutluluk duyguları paylaştık. Bu ayın Arapça anlamı erken bahar. Dışarıda da bahar havası var. Moskova’da ilk güneşli günlerin bu aya denk gelmesi bizi çok mutlu ediyor” dedi.
|
16.03.2010 |