Besicide et 15, kasapta 40 lira |
KONYA Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, beciliğin merkezi Konya’da 14,5 liraya sattıkları eti reyonda 35-40 lira olarak gördüklerini belirterek, ‘’Sorun devletin fiyat denetim mekanizması kuramaması’’ dedi. Karabulut, Türkiye’de besiciliğin yani kırmızı et üretiminin merkezinin tartışmasız Konya olduğunu söyledi. Son 2-3 yıldır basın kuruluşlarına birlik olarak verdikleri onlarca mülâkatta, ‘’Maliyetler arttı. Besiciye destek olunmazsa yakında işletme kalmayacak’’ dediklerini hatırlatan Karabulut, buna rağmen destek olunmaması sebebiyle besi ahırlarının boş kaldığını savundu. Besicinin elinde kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilo fiyatını 9 liraya sattıkları etin fiyatının 14-15 liraya yükseldiğini anlatan Karabulut, şunları kaydetti: ‘’Bizden eti 14,5 liraya alıyorlar, 35-40 liraya satıyorlar. Aslında kârıyla birlikte kasapta ya da bir marketin reyonunda kemiksiz dana etinin fiyatı 25 liraya asla geçmemelidir. Oysa, aracılar fırsatı ganimet bilip eti, ‘zam geldi’ diye tutturabildikleri fiyattan satıyorlar. Besiciliğin merkezi Konya’dan, özellikle et fiyatında spekülasyonun fazla olduğu İstanbul ve Ankara’daki vatandaşa sesleniyorum, 25 liradan fazla fiyata kesinlikle dana eti almayın. Aslında sorun devletin fiyat denetim mekanizması kuramaması, fırsatçıların kontrol edilememesi... Aslında devlet bu mekanizmayı kolaylıkla sağlayabilir.’’ Karabulut, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının et fiyatının kontrol edecek bir mekanizma oluşturup besiciye ahırını yeniden doldurabilmesi için acil destek vermesi gerektiğini belirtti. |
15.02.2010 |