Güncel |
Sigaraya yılda 100 bin kurban |
Yeşİlay Genel Başkanı Necati Özfatura, Türkiye’de tütün ve sigara kullanımı sebebiyle yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, ‘’Bu kişilerden 17 bini sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır. Sigara nedeniyle akciğeri hastası 3 milyon vatandaşımız, türlü zorluklar ve nefes darlığı ile yaşamaktadır’’ dedi. Özfatura, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de tütün kontrolüyle mücadelede çok önemli adımlar atıldığını, tütün ve tütün mamullerinin kapalı alanlarda da kullanımına yasak getirilmesiyle birlikte, sigara alışkanlığında azalma olduğunu bildirdi. Yasaklara uyum konusunda da çok fazla bir ihlalle karşılaşılmadığını vurgulayan Özfatura, ‘’Son anketlere göre yasaya yüzde 90’ların üzerinde destek verildiği ve uyum sağlandığı belirlendi’’ diye konuştu. Özfatura, yasa ile birlikte Türkiye’de sigara kullanmayan 50 milyon vatandaşın ve sigara kullanmadığı halde kapalı mekanlarda pasif içiciliğe maruz kalanların temiz hava soluma hakkının teslim edildiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), sigara tüketiminin azaltılması için kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanması gerektiği yönündeki önerisine Türkiye’nin uyum sağlayan 6. ülke olduğunu ifade eden Özfatura, ‘’DSÖ yetkilileri, tütün kontrolündeki başarılarından dolayı 9 Aralık 2010’da Türkiye’yi dünyaya model ülke olarak takdim etmiştir. Türkiye, İrlanda ve İngiltere, günümüzde tüm dünyada ‘dumansız hava sahası’ konusunda en başarılı ülkeler arasındadır’’ dedi.
İNGİLTERE, SİGARAYI KALDIRIMDA DA YASAKLIYOR
İngİltere, sigara ile mücadelede mevcut yasaklardan sonra sigara paketlerinde ‘’düz paket’’ uygulamasına geçilmesini, sigara otomatlarının yasaklanmasını ve iş yerleri ve publar gibi kapalı kamusal alanlarda uygulanan sigara yasağı kapsamının, kaldırımlar ve binaların girişleri gibi alanları da içerecek şekilde genişletilmesini planlıyor. SSUK Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, İngiltere’nin sigara karşıtı mücadelede öncü ülkeler arasında yer aldığını ve Sağlık Bakanı Andy Burnham’ın bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek veren çok önemli bir isim olduğunu söyledi. İngiltere Hükümetinin ‘’Tütün Kontrolü Stratejisi’’ kapsamında almayı hedeflediği önlemlerle sigaraya karşı önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Dağlı, Bakan Burnham’ın son olarak sigara endüstrisi için büyük tehdit oluşturan ‘’Düz Paket’’ uygulamasını savunduğu belirtti. Dağlı, İngiltere’de mevcut durumda nüfusun yüzde 21’ini oluşturan sigara içenlerin oranının 10 yıl içinde yüzde 10’a düşürülmesinin hedeflendiğini belirterek, ‘’Bu doğrultuda sıkı önlemler almayı hedefleyen İngiltere Sağlık Bakanlığının ilk planı, paket tasarım yasağını yürürlüğe sokmak. Bu yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, İngiltere Sağlık Bakanlığının paketler üzerindeki logo, renk ve grafikleri yasaklaması ve sadece sigara markasının metnine izin vermesi bekleniyor’’ dedi.
ÖMÜRDEN 10-20 YIL ÇALIYOR
Ülkemizde 9 Şubat "Sigarayı Bırakma Günü" ilan edilirken, Necati Özfatura, tütün ve sigara kullanımı nedeniyle Türkiye’de yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bu kişilerden 17 bini kendi sigara içmediği halde sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır. Yurdumuzdaki 20 milyon tütün kullanıcısından yaklaşık 10 milyonu, toplam ömründen 10-20 yılı tütün sebebiyle yitirecektir. Sigara nedeniyle akciğer hastası 3 milyon vatandaşımız, türlü zorluklar ve nefes darlığı ile yaşamaktadır. Her yıl çoğu sigara kullanımından ve pasif duman solumaktan oluşan 90 bin kanser vakası teşhis edilmektedir.’’ Bu arada 2009 yılı rakamlarına göre sigara için vatandaşın cebinden her ay 1 milyar 656 milyon lira çıkıyor. Bu rakamın, Aralık'taki ÖTV zammına paralel, sigara fiyatlarının yüzde 15 ile 40 artmasından sonra daha da yükseleceği belirtiliyor. |
09.02.2010 |